Ga naar de inhoud

meest recent

      "Pas als Roger Lambrecht de club loslaat, kan Lokeren vooruit"

       do 23 augustus 2018 08:43
      Peter Maes, Omri Ben Harush, Djordje Jovanovic en Roger Lambrecht
      Tom Boudeweel: "De nieuwkomers vormen geen meerwaarde."

      Met 1 op 12 heeft Sporting Lokeren zijn start helemaal gemist. Onze commentator Tom Boudeweel legt de vinger op de wonde: "Lokeren is geen modern bedrijf."

      Pijnpunt: het transferbeleid

      Een maand geleden schoof ik Lokeren naar voren als potentiële degradatiekandidaat. Dat werd me niet in dank afgenomen bij supporters, maar nu is de spelerskern nog altijd niet versterkt. Met een gelijkspel en drie nederlagen als gevolg.


      In Play-off II heeft Lokeren prima gepresteerd. Ze hebben de finale net niet gehaald, maar dat heeft de club wel verblind. Want in de reguliere competitie liep Lokeren opnieuw een slecht parcours.


      De handicaps van vorig seizoen zijn niet verholpen. En dan heb ik het in eerste instantie over doelpunten. Je kan met de beschuldigende vinger naar Tom De Sutter wijzen, maar voor mij gaat het om een structureel probleem.


      Als Miric nog altijd je beste speler is, zit je met een probleem. Dat legt een van de pijnpunten bloot: het transferbeleid. Toen ze de voorbije jaren Play-off I speelden, was dat met een Belgisch hart. Nu lijkt het meer op vogelpik, met onbekenden uit alle windstreken.

       

      Voorlopig zie ik geen beterschap. De transfers voegen geen enkele meerwaarde toe aan de kern. En uitblinker Cevallos heeft, zoals meerdere Zuid-Amerikanen, moeite om zijn niveau weer op te pikken na vakantie in eigen land. Lokeren mag van geluk spreken dat Moeskroen en Eupen nog zwakker aan het seizoen begonnen zijn.

      Nu lijkt het transferbeleid op vogelpik, met onbekenden uit alle windstreken. De nieuwkomers vormen geen enkele meerwaarde.

      Tom Boudeweel

      Makelaars regeren in Lokeren

      Ik vrees dat voorzitter Roger Lambrecht stilaan ook moedeloos geworden is van spelers die te weinig kwaliteit bezitten voor de Belgische eerste klasse. Ik vrees dat hij zelf ook niet meer weet waar hij die talenten moet gaan halen.

       

      Sportief verantwoordelijke Willy Reynders heeft een enorme staat van verdienste voor Sporting Lokeren, maar de laatste jaren levert zijn werk niets meer op. Typerend: als je op de website van Lokeren klikt op "sportieve cel" krijg je "pagina niet gevonden".

       

      Wanneer heeft Lokeren nog eens een speler met winst kunnen verkopen waardoor ze hun budget weer in evenwicht kregen? Nill De Pauw of Laurens De Bock hebben Lokeren toch enkele miljoenen opgeleverd.

       

      Zij kwamen allebei uit de jeugd, maar die doorstroming is er niet meer. Omdat de makelaars te veel macht hebben. Dat is bij veel clubs het geval, maar in Lokeren is dat ronduit schrijnend. Zonder de juiste makelaar speel je niet.

       

      Kijk naar de Kameroense aanvaller Enoh. Hij is afgeserveerd, hij hoeft niet meer te trainen, maar de club betaalt hem nog wel.

       

      Er heerst chaos in de ploeg. Mijat Maric kon het niet meer aanzien en wilde zo snel mogelijk weg. Dat is hem ook gelukt. Na 8 seizoenen trekt de verdediger weer naar Zwitserland.

      Lewis Enoh en Geoffry Hairemans
      Lewis Enoh (l) is afgeserveerd, maar Lokeren betaalt hem nog wel.

      Heeft Maes de drive nog wel?

      Peter Maes laat een gelaten indruk. Na 4 speeldagen heeft de coach nog niet wild om zich heen geschopt. Hij heeft nog niet geklaagd of nog niet op de tafel geklopt. Zo zit Peter Maes niet in mekaar.

       

      Daarom: heeft hij nog altijd die drive? De drive waar hij Lokeren en KV Mechelen mee groot gemaakt heeft? 

      Peter Maes.

      Daknam zit en zat nooit vol

      De tribunes op Daknam ogen kaal, maar dat vind ik geen waardemeter. Lokeren heeft nooit een grote supporterskern gehad. In het Waasland is voetbalpubliek altijd een moeilijk verhaal. Sint-Niklaas of Beveren kampen met hetzelfde probleem. Wat ze ook proberen, de supportersschare blijft klein.

       

      Toen ze enkele jaren terug echt goed voetbal speelden in de beker of in Play-off I kregen ze Daknam ook met moeite een keer uitverkocht. In vergelijking met nu kwamen gemiddeld maar een paar duizend supporters meer kijken. Zelfs toen Lokeren midden jaren 70 tegen Barcelona voetbalde, zat het stadion niet vol. 

      Het stadion in Lokeren.

      Geen hedendaagse club

      Er heerst niet alleen chaos op het veld, maar ook naast het veld. Lokeren is geen hedendaagse club meer. Daknam moet een standbeeld zetten voor Roger Lambrecht (foto), maar anno 2018 werkt zijn beleid niet meer. Zelfs als de beloftedoelman een nieuwe broek nodig heeft, moet de voorzitter zijn fiat geven.

       

      Alles moet via hem gaan. En dat op zijn 87e. Lambrecht wil alles controleren binnen de club, maar zo werkt een modern bedrijf niet. Lokeren heeft nieuwe krachten in huis gehaald, maar zij botsen met de voorzitter.

       

      En als Lambrecht de club verkoopt, voor een (te?) hoge prijs, wil hij nog altijd een vinger in de pap hebben. Wie is daartoe bereid?

       

      Bovendien in een oude infrastructuur. Zo kan je moeilijk over een nieuwe drive spreken. Dat is het grote probleem. Pas als Lambrecht de club echt loslaat, kan Lokeren weer vooruit.

      Daknam moet een standbeeld zetten voor Roger Lambrecht, maar anno 2018 werkt zijn beleid niet meer.

      Tom Boudeweel
      Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

      Hopelijk kunnen enkele lokale ondernemers ooit de stap zetten om Lokeren een nieuwe impuls te geven. De club is te mooi om te sterven.

       

      Tom Boudeweel

      Sportweekendreportage: Te weinig passie op het veld

      Onze reporters van Sportweekend zagen Lokeren vorig weekend met 0-3 verliezen van Standard. "Er is te weinig passie op het veld", zucht Killian Overmeire.