• home
 • video
 • pas verschenen

  Courtois debuteert bij Futsal Red Flames: "Ben geen commerciële stunt"

  Imke Courtois

  Imke Courtois ruilde de Red Flames voor de Futsal Red Flames.

  De Belgische vrouwen hebben gisteren in Noord-Ierland hun allereerste interland gewonnen (3-4). Een van de doelpuntenmakers was Imke Courtois. "Dit is misschien wel leuker dan veldvoetbal", zegt de voormalige Red Flame.

  Sporza had Imke Courtois dinsdagavond aan de lijn:

  De Europese voetbalbond wil in 2019 voor het eerst een EK Futsal voor vrouwen organiseren. Her en der werden in Europa in ijltempo nationale teams gevormd om aan de EK-voorronde te kunnen deelnemen. België opende gisteren met een zege, in en tegen Noord-Ierland.

   

  "Het was zeker geen eenvoudige match", zegt Imke Courtois, die voor dit project uit haar "voetbalpensioen" is gekomen. "Er waren veel duels, veel overtredingen van de Noord-Ierse vrouwen. Het was een zege op karakter."

  "Zelfs het reglement was nieuw voor ons"

  De voetbalbond organiseerde een tijdje geleden enkele detectiedagen om geschikte internationals te vinden. De witte raven werden aangevuld met enkele bekende namen uit het veldvoetbal, zoals Courtois.

   

  "We hebben heel weinig ervaring", geeft Courtois toe. "Sommigen hebben veldvoetbal gespeeld, anderen komen uit het zaalvoetbal. Zelf heb ik onlangs ook een zaalvoetbalploeg opgericht. Dit is dus zeker geen comeback. Ik ben altijd blijven spelen."

   

  "We hebben de voorbije weken eigenlijk vooral gewerkt op de spelregels, want zelfs het reglement was nieuw voor ons. We hadden niet veel tijd, maar het is toch goedgekomen. De bondscoach heeft ons snel de basisprincipes bijgebracht."

   

  Die bondscoach is dezelfde als bij de mannen: Luca Cragnaz. "Hij heeft heel veel ervaring, maar het zal toch wat wennen geweest zijn voor hem om met vrouwen te werken. Want dat is toch anders. Maar het loopt perfect."

  "Ik ben geen commerciële stunt"

  Met Imke Courtois haalde de Futsal-ploeg een klinkende naam aan boord. "Maar ik ben geen commerciële stunt. Ik loop hier niet rond om de aandacht te vestigen op het Futsal. Maar als dat erbij komt, vind ik dat niet erg. Toch wil ik het aantal interviews tijdens dit toernooi beperken, want ik wil me focussen op mijn prestatie."

   

  En die prestatie mag er zijn, want tegen Noord-Ierland was Courtois meteen goed voor 1 van de 4 Belgische goals. "Ik vind dit misschien nog leuker dan veldvoetbal. Je raakt de bal veel vaker, ik kan vaker mee in de aanval. Het enige wat ik mis, is eens een lange bal kunnen geven."

   

  "Wat ik vroeger het liefste deed, was snel denken en anticiperen en dat is enorm belangrijk in het Futsal. Je hebt echt niet alleen dribbelwonders nodig."

  Je hebt niet alleen dribbelwonders nodig in het Futsal

  Imke Courtois

  "Geen hoge verwachtingen, maar misschien lukt het wel"

  België moet eerst zijn groep met Noord-Ierland, Nederland en Zweden overleven om in een nieuwe groepsfase op weg naar het EK te belanden. "We zijn naar hier gekomen met het idee: we zien wel waar het ons brengt."

   

  "We hebben geen extreem hoge verwachtingen, maar wie weet lukt het ons wel om toch op het EK te staan. De eerste stap is alvast gezet."

  Tweets: