Belgische EK-sterren zakken af naar Memorial: "Telefoon smelt na Berlijn"

  Jonathan Sacoor en de broers Borlée bekampen elkaar op de 400 meter.

  Met heel wat Belgische EK-sterren op de affiche vliegen de tickets voor de 42e editie van de Memorial Van Damme de deur uit. "Bolt? Er staat een nieuwe generatie klaar, met Thiam en Sacoor als vaandeldragers."

  Over tien dagen weerklinkt het startschot op de Memorial Van Damme. Er zijn nog 8.000 tickets beschikbaar, maar meetingdirecteur Cédric Van Branteghem is ervan overtuigd dat het stadion zo goed als uitverkocht zal zijn, zeker met 15 Belgen op de affiche. Onder anderen de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, Jonathan Sacoor en Nafi Thiam doen mee.

   

  "Ik weet niet of het een record is, maar het klopt dat er veel Belgen op de deelnemerslijst staan", zegt Van Branteghem. "Het belangrijkste is dat deze jonge, sterke generatie zich aan het publiek kan tonen."

   

  Het deelnemersveld van de Memorial bestaat per discipline uit de beste acht atleten van het voorbije Diamond League-seizoen. Dat levert vooral bij het polsstokspringen een competitie op die "een WK-finale waardig" is. De drie medaillewinnaars op het EK - Armand Duplantis, Timur Morgunov en Renaud Lavillenie - tekenen present. "Misschien is dit wel de beste polsstokcompetitie in de geschiedenis van de Memorial."

  Meert: "De telefoon smelt na het EK in Berlijn"

  Atletiekpaus Wilfried Meert ziet het positieve effect van het EK in Berlijn op de Memorial. "Het was een uitzonderlijke zomer", zei hij. "Zes medailles op een EK, ik weet niet of dat ooit al gebeurd is."

   

  "In april, mei en juni stond alles nog in het teken van de voetbal en was er in de media weinig ruimte voor atletiek. Maar na Berlijn smelt de telefoon. Iedereen wil er absoluut bij zijn, dus de ticketverkoop gaat razend snel."

   

  "Of we een superster zoals Bolt missen? Ik ben op bijna alle Europese Diamond League-meetings geweest en heb gezien dat de plaatselijke atleten de volle aandacht kregen. Bolt zoog zoveel aandacht naar zich toe, maar nu komen er andere atleten in the picture. Er staat een nieuwe generatie klaar, met Thiam en Sacoor als vaandeldragers."

  De Belgische delegatie:

  • Nafi Thiam (hoogspringen)
  • Cynthia Bolingo (200m)
  • Camille Laus (400m)
  • Renée Eykens (800m)
  • Elise Vanderelst (1.500m)
  • Eline Berings (100m horden)
  • Hanne Claes (400m horden)
  • Justien Grillet (400m horden)
  • Eliott Creston (800m)
  • Bram Ghuys (hoogspringen)
  • Arnaud Art (polsstokspringen)
  • Jonathan Sacoor (400m)
  • Kevin Borlée (400m)
  • Jonathan Borlée (400m)
  • Dylan Borlée (400m)