• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Anderlecht baadt in een sfeer van positivisme"

  Zes dagen voor de eerste klassieker van het seizoen in ons voetbal maakt Peter Vandenbempt een balans op over Anderlecht en Club Brugge. "Het draait behoorlijk bij Anderlecht en Club. Als een van de twee door de mand valt zondag krijg je een tikje, maar in augustus krijg je nooit een klap."

  "Anderlecht voor de rust is me erg bevallen"

  Anderlecht trekt met 12 op 12 en vol vertrouwen richting Brugge. Of zijn er kantekeningen te maken? "Ik moet zeggen dat het spel van Anderlecht voor de rust me heel erg bevallen is."

   

  "Zoals ze nu spelen - in Charleroi was dat helemaal niet het geval - dat is de manier dat ze in thuismatchen moeten spelen. Met initiatief, veel druk vooruit, hoge pressing, hoog tempo, kansen gecreëerd. De kanttekening is daarbij dat Moeskroen samen met Lokeren de zwakste ploeg van het moment is."

   

  "Anderlecht speelde met Trebel als de ongelooflijke uitblinker. Alles wat hem zo goed maakt, zat in zijn spel. Bij Standard heeft hij zelden of nooit zo goed gevoetbald. Nog een prille conclusie: de doelman straalt iets uit. Hij zit er soms wel eens naast en ik heb niet de indruk dat hij heel groot is, maar er staat wel iemand tussen de palen en hij komt goed uit op hoge ballen." 

  "Saelemaekers is een "manneke""

  De perfecte start heeft Anderlecht niet enkel aan Trebel en Didillon te danken. "Er zijn heel wat spelers die de goede vorm te pakken hebben. Saelemaekers is heel goed aan het seizoen begonnen. Hij is wel een “manneke”. Hij gaat in discussie met Trebel, laat zich gelden, wordt soms wat verraden door zijn impulsiviteit. Ook tegen de ref, maar hij is een lefgozer. Dat is fantastisch. Bornauw zal tegen Club voor het eerst getest worden, maar straalt ook wel iets uit."

   

  "Het verschil met vorig jaar is ook dat Anderlecht nu spitsen heeft. Die gaan geen goals blijven maken, want over het technische vermogen van Dimata heb ik af en toe toch nog vragen. Vooral in zijn balbehandeling doet hij me soms echt denken aan Benteke. Als Vanhaezebrouck vorig seizoen naar de bank keek, zal hij gedacht hebben: wie moet ik inbrengen? Dat is nu anders."

  "Er staat wat in de steigers en veel punten helpen"

  Het Anderlecht van Marc Coucke heeft een goede start gemaakt, maar wacht volgende week een eerste echte test? "Er staat wel wat in de steigers en veel punten in het begin van het seizoen helpen om de rust te bewaren. Verliezen in Brugge is geen catastrofe", zegt Peter Vandenbempt.

   

  "Anderlecht beleeft nog altijd zijn wittebroodsweken. Alles is nieuw. Er is ook gewoon meer te beleven.  In thuismatchen van Anderlecht was de afgelopen jaren heel weinig te zien. Ook tegen matige tegenstanders. Dat is al twee keer anders geweest."

   

  "Wat me wel opviel is dat daar waar de plaatsjes peperduur zijn, in het midden van het veld (de vip-tribune), het zeer leeg was. Ik weet niet of al die mensen nog op vakantie zijn. Maar Anderlecht baadt wel in een sfeer van positivisme. Iedereen wil het nieuwe verhaal een kans geven. De oude gezichten konden niets meer goed doen, bij het minste was er boe-geroep. Maar we weten dat in Brussel alles broos is."

  "Letica heeft het nadeel van de geschiedenis"

  Zonder een flater van doelman Letica had Club Brugge waarschijnlijk ook 12 op 12 gehad voor de match tegen Anderlecht.

   

  Vandenbempt: "Jonge doelmannen maken nu eenmaal fouten. En ik heb keepers met 20 jaar ervaring ook al zien flateren.  De huidige doelman heeft het nadeel van de geschiedenis. Als er vorig seizoen, met zijn keepersverhaal bij Club, niet was geweest, dan zou er nauwelijks naar die fase worden verwezen. Het is hetzelfde als wanneer Anderlecht een penalty mist."

   

  "Ik laat me vertellen dat Letica mentaal heel sterk is en dat toont op training. Dat is anders dan met Hubert en Horvath. Letica mag tegen Anderlecht nu wel geen foutje maken. Dat zet dan toch weer wat druk, wat vervelend is. Voor de rest straalt ook hij iets uit." 

  "Geraamte van de kampioenenploeg staat er nog altijd"

  "Voor het overige is er weinig aan de hand bij Club Brugge. Twee punten verloren op het veld van Antwerp, maar ik vind ze wel nog altijd goed voetballen. Hun beste moment was net voor de rust toen Antwerp zijn greep wat moest lossen."

   

  "Dan zag je plots wel goede aanvallen. En onderschat niet dat ze voorin een probleempje hebben. Dat is wat Vanhaezebrouck een heel seizoen heeft meegemaakt. De jonge Openda heeft het echt wel goed gedaan. Tussen twee torens heeft hij hard gewerkt en was hij af en toe aanspeelbaar. Maar ze zoeken nog een type-Wesley, want ze zullen nog moeten roteren."

   

  "Het geraamte van de kampioenenploeg staat er nog altijd. Vormer en Vanaken functioneren, Schrijvers zoekt nog wat. Wat dat betreft is Club nog altijd op niveau."

   

  "Echte waarde heeft de eerste Club-Anderlecht van komend weekend niet.  Als Anderlecht wint, zullen ze wel nog een boost krijgen, natuurlijk. Op korte termijn is dat handig, want ze krijgen nu een zwaar programma."


  "Maar het draait behoorlijk bij Anderlecht en behoorlijk bij Club. Als een van de twee door de mand valt zondag krijg je een tikje, maar in augustus krijg je nooit een klap. Dat kan niet."