• home
 • video
 • pas verschenen

  "KV Mechelen zal creatiever en sneller moeten voetballen"

  Igor De Camargo

  Igor De Camargo druipt af na een thuisnederlaag.

  KV Mechelen heeft zijn start helemaal gemist in eerste klasse B. Karel Fraeye legt de vinger op de wonde. "Lange ballen vormen niet de gouden formule", stelt de voormalige coach van tegenstander Lommel.

  KV Mechelen had een plan

  Lommel SK tegen de grote ploegen: het is een vooraf gekend en overduidelijk DNA-verhaal. Mijn eigen wedstrijden op Antwerp neem ik hiervoor als maatstaf. Lommel meet zich publiekelijk nooit enige ambitie aan, maar zonder enige druk groeit in de voorbereidingsweek het geloof in een stunt.

   

  Het beproefde recept? Een laag verdedigend blok neerzetten en de ruimte uitbuiten op de tegenaanval. Naarmate de klok tikt, sluipt in het team een groeiende onverzettelijkheid. Cruciaal in dat blok: kapitein en eeuwige rust Glenn Neven en nieuwkomer Scott Bitsindou, die in het middenveld als een roofdier passlijnen afsnijdt.

   

  KV Mechelen had ook zijn plannetje klaar. In de voorbeschouwing gaf Vanderbiest al aan dat ze met Igor De Camargo en Seth De Witte kozen voor extra lengte, maar ook bewust voor minder voetballend vermogen, wat de inschuivende backs moesten oplossen.

   

  Nog in dat plan: statische spits Cornet niet in het centrum, maar op de linkerflank. Op voorzetten van de infiltrerende Alexander Corryn en de vaak naar links uitzakkende Onur Kaya moest Cornet aansluiten naar het centrum om met De Camargo Lommel in de lucht af te troeven.

  Robin Henkens en Onur Kaya

  Robin Henkens (Lommel SK) in duel met Onur Kaya (KV Mechelen).

  Op het veld pakte het niet

  Duidelijk op het bord, maar helaas voor KV Mechelen pakte dit tactische plan op het veld niet. Echter niet onvoorspelbaar: Lommel weet natuurlijk raad met ploegen die ballen in de zestien pompen.

   

  Mechelen speelde zo helemaal in de kaart van de Limburgers die vooral via de snelle Sam Valcke de zwakke plek vonden in de rug van Corryn. Azevedo werkte de voorzetten net niet scherp genoeg af.

   

  Mechelen gooide veel ballen in de zestien. Maar te voorspelbaar en te stereotiep. Opvallend: want Van Wijk is de trainer die het hardst verkondigt of sakkert dat voetbal in 1B om kracht, fysiek en duels draait. Tegen Lommel koos hij er vooral zelf voor: steriele lange halen richting De Camargo, makkelijk te lezen voor de Lommelse afweer.

   

  De creativiteit om een verdediging open te breken ontbrak. Kaya, Storm en Schoofs hebben die flits of splijtende pass. Maar Kaya zakte te diep terug, Storm en Schoofs hadden niet hun dagje en misten lopende spelers om een beslissende bal te spelen.

  Van Wijk is de trainer die het hardst verkondigt of sakkert dat voetbal in 1B om kracht, fysiek en duels draait. Tegen Lommel koos hij er vooral zelf voor.

  Karel Fraeye

  Jawel, een lange bal

  Bij de rust stond het 0-0, een gelijkspel was correct. Logisch dat Lommel niet ingreep aangezien Mechelen de prikken van Valcke niet onder controle kreeg.

   

  Maar dat geel-rood tactisch niet sleutelde, was wel verrassend. Het vervolg veel minder: na een nieuwe rush van Valcke, trapte Sebastiaan Brebels (ex-Zulte-Waregem) de bal in de rebound binnen. Lommel op 0-1.

   

  De Mechelse miserie werd nog groter wanneer Seth De Witte halfweg de tweede helft rood pakte. Een nederlaag leek niet af te wenden. Tot in het slot een - jawel - lange bal van Swinkels in de box bij Cornet belandde, die intussen echt centraal naast De Camargo speelde. De combinatie tussen die twee leverde een schietkans op voor Cornet, die zijn ploeg naar een gelijkspel leek te trappen.

   

  Maar Lommel toonde zich weerbaar. En in de toegevoegd tijd liep de Braziliaan Rocha zich slim vrij en trapte de uitploeg naar het delirium. Niet toevallig op de zoveelste zuivere baltoets van Robin Henkens.

  Niet de gouden formule

  Met 2 op 9 moet KV Mechelen zichzelf in twijfel trekken. Wedstrijden zoals deze zal Mechelen even vaak winnen als verliezen, maar een ploeg met uitgesproken promotiedoelen zal toch creatiever en sneller moeten voetballen.

   

  De periodetitel is verre van verloren, maar lange ballen spelen is niet de gouden formule en de nederlaag toeschrijven aan “pas de chance” zoals Cornet na de wedstrijd deed, is te gemakkelijk.

   

  Het Lommels recept slaat aan. En net zoals hun eerste jaar opent het team met een 7 op 9. Het heeft echter geleerd uit het verleden en trok niet alleen talent, maar ook veel ervaring aan. Die ervaring zou wel eens de doorslag kunnen geven in een lange en belangrijke strijd.

   

  Karel Fraeye

  VIDEO: KV Mechelen - Lommel SK in 3 minuten

  bron video: Proximus League

  Meer over KV Mechelen - Lommel SK: