• home
 • video
 • pas verschenen

  Harde kern van Lazio wil geen vrouwen op "heilige grond"

  Supporters van Lazio

  Supporters van Lazio vorig weekend in actie tegen Napoli.

  In de spionkop van de Italiaanse voetbalclub Lazio is een pamflet rondgegaan met de uitdrukkelijke vraag om de eerste 10 rijen vrij te houden voor mannen. "Vrouwen zijn niet toegelaten in onze loopgraven", staat er te lezen.

  "Ongeschreven regels moeten gerespecteerd worden"

  Lazio opende zaterdag zijn seizoen tegen Napoli (1-2). In de Noordtribune, de habitat van de harde kern, circuleerde een opmerkelijke flyer.

   

  "De Curva Nord is voor ons een heilige plaats, met ongeschreven regels die gerespecteerd moeten worden. Wij beschouwen de eerste rijen al sinds mensenheugenis als loopgraven. En daar zijn vrouwen niet toegelaten", zo luidde de tekst in het Olympisch Stadion van Rome.

   

  "Vrouwen, echtgenotes en verloofden worden dus vriendelijk verzocht om de eerste 10 rijen ongemoeid te laten. Wie het stadion heeft gekozen als alternatief voor een rustige en romantische dag in Villa Borghese (een van de grootste parken van Rome, red), kan beter ergens anders naartoe."

   

  Het pamflet is ondertekend door "Direttivo Diabolik Pluto". Diabolik is een van de leiders van de "Irriducibili" (de Onoverwinnelijken), een harde supporterskern van Lazio.

  "Zeker niet de visie van de club"

  Lazio liet meteen weten dat het afstand neemt van het pamflet. "We wisten er niets van", klinkt het in Rome. "Het is een onafhankelijk initiatief van supporters uit de Noordtribune."

   

  "Dit is zeker niet de visie van de club, we zijn gekant tegen elke vorm van discriminatie", aldus woordvoerder Arturo Diaconale.

   

  De harde supporterskern van Lazio kwam al vaker negatief in het nieuws. Vorig seizoen beeldden ze Anne Frank af in een shirt van stadsrivaal AS Roma. "Roma-fans zijn Joden", klonk het. Lazio kreeg een boete van 50.000 euro wegens antisemitisch gedrag.