• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Als voetbalfans doen wat in de koers gebeurt, vliegen ze de cel in"

  Chris Froome

  Chris Froome: "5e Tourzege is grote doel in mijn carrière"

  Nu het stof wat gaan liggen is, blikt Chris Froome voor Sporza terug op de turbulente laatste maanden. Hij won niet alleen 3 grote rondes op een rij, hij kreeg ook heel wat ellende over zich heen. "Maar er is veel nodig om mij kwaad te krijgen."

  "Werk maken van 5e Tourzege"

  Hoewel hij zelf had gehoopt zijn 5e Tourzege te mogen vieren, geniet Chris Froome 3 weken later nog altijd na van de triomf van zijn maatje Geraint Thomas. "Nu ik er zo over praat, komt er weer van alles naar boven", zegt Froome met de glimlach.

   

  Froome ziet het dan ook helemaal zitten om ook volgend jaar aan de zijde van Thomas, die wellicht zijn contract bij Sky verlengt, te strijden in de grootste koers ter wereld. "Ik vind 2 leiders in 1 ploeg geen probleem, maar juist een sterkte. Ik vond het dan ook speciaal om deel te mogen uitmaken van het succes van Geraint. Ik ben zeker dat we het ook volgend jaar kunnen laten werken. We zijn goeie vrienden."

   

  "Ik weet nog niet wat het plan is voor volgend jaar, maar ik kan me voorstellen dat de Tour mijn hoofddoel wordt. Die 5e Tourzege is nog iets waar ik voor het einde van mijn carrière werk van wil maken. Dan zou ik kunnen toetreden tot het elitegroepje met 5 eindzeges."

  "Plots was ik geen renner meer, maar een vader"

  Chris Froome won de voorbije 13 maanden de 3 grote rondes én eindigde ook nog eens op het podium in de 4e grote ronde. Toch kreeg hij ook heel wat bagger - soms bijna letterlijk - over hem heen door de salbutamolzaak. "Ik heb heel wat meegemaakt de voorbije maanden. Het was waanzinnig. Maar ik kijk er toch op terug als een geweldige periode."

   

  "Het was een ongelooflijke reeks. Ik zou op voorhand meteen getekend hebben voor al die resultaten. De meest memorabele eindzege was wellicht de Giro. Door mijn val in de openingstijdrit voelde ik mij 10 dagen niet top. Maar op het einde kwam ik erdoor en de rit over de Finestre was ideaal om nog iets te proberen. Het was old skool wielrennen. Ik was verbaasd dat het goed is uitgepakt."

   

  Een 4e grote ronde op een rij zat er niet in, maar veel tijd had Froome niet om daarover te piekeren. Bijna meteen na de Tour werd hij voor de 2e keer vader. "Een Tour is zo slopend, het vat loopt dan helemaal leeg. Maar de geboorte van Katie heeft me de koers meteen doen vergeten. Plots was ik geen renner, maar een vader."

  "Ik hou nog altijd van Frankrijk"

  De dopingzaak, waarvoor hij werd vrijgesproken, deed de populariteit van Chris Froome geen deugd. In de Tour de France leek de Brit soms opgejaagd wild. "Maar er is veel nodig om mij kwaad te krijgen", zegt Froome. "Ik kan die reacties ook wel begrijpen. Die mensen zijn opgehitst door wat er in de pers is verschenen. Ik ben ook nooit bang geweest."

   

  "De dingen die ik zag weerspiegelen volgens mij ook niet hoe Frankrijk echt is. Het is een minderheid die zich zo gedraagt. Ik hou nog altijd van het land! Ik woon er zelfs."

   

  "Anderzijds kan er meer gedaan worden om duidelijk te maken dat we als sport sommige zaken niet tolereren. Als je in het voetbal het veld oploopt en een speler duwt, beland je in de cel. Waarom wordt dat in het wielrennen dan gedoogd?"

  Bekijk de reportage uit Sportweekend