• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Elise Mertens: "Nog niet klaar om top 10-speelster te worden"

  Elise Mertens

  Mertens bereikte deze week de kwartfinales in Cincinnati.

  Elise Mertens klopte deze week 's werelds nummer 3 Sloane Stephens in Cincinnati, waar ze uiteindelijk in de kwartfinale zou stranden, tegen nummer 6 Petra Kvitova. Mertens klom het afgelopen jaar op naar de 14e plaats op de wereldranglijst, maar volgens haar nieuwe coach is ze nog niet klaar om een top 10-plek te ambiëren. 

  "Geduld is niet haar grootste kwaliteit"

  Dieter Kindlmann is trots op Elise Mertens. De nieuwe coach van de 22-jarige Limburgse ziet zijn poulain progressie maken, maar wil niets overhaasten. "Ik ben een grote fan van lineaire progressie, met kleine stapjes, maar altijd in de goede richting", zegt de Duitser. "Als het te snel gaat, riskeren we om sommige dingen uit het oog te verliezen."

   

  "Elise is razendsnel opgeklommen naar de 15e plaats, maar als je haar resultaten bekijkt heeft ze, behalve tegen Svitolina in Australië, redelijk droog verloren tegen top 10-speelsters. Halep en Konta lieten geen spaander heel van haar."

   

  "Geduld is dan ook niet haar grootste kwaliteit. Maar daarvoor heeft ze mij in de arm genomen", gaat de Duitser voort. "Ze staat in de top 10 in de race naar de Masters, maar volgens mij is ze nog niet klaar om een volwaardige top 10-speelster te worden."

  "Elise mag zich niet vergalopperen"

  Dat de nieuwe coach van Mertens nuchter blijft bij het succes en rust predikt, betekent niet dat hij niet in het potentieel van Mertens gelooft. "Op het ogenblik is Elise zo vastberaden om te slagen. Daarom apprecieer ik haar. Ze wil altijd vooruitgang maken. Maar ze mag zich niet vergalopperen", waarschuwt hij zijn pupil.

   

  "Ik hou van structuur. Het is maar door op een uniforme manier te werken, gedurende een lange periode, dat we resultaten kunnen boeken", concludeert hij. Met de overwinning tegen Sloane Stephens en de nipte nederlaag tegen Petra Kvitova lijkt Mertens alvast een stap in de goede richting te hebben gezet. 

  Werkt succesformule ook voor Mertens?

  Kindlmann kent in ieder geval de formule om successen te behalen. Hij coachte vorig jaar de Amerikaanse Madison Keys (WTA-13) nog naar de finale van de US Open, die ze verloor van Sloane Stephens (WTA-3). Ook fungeerde hij al als sparringpartner voor Maria Sjarapova, ex-nummer 1 van de wereld en winnares van vijf grandslamtoernooien.

  Madison Keys

  Kindlmann coachte vorig jaar Madison Keys naar de finale van de US Open.