• home
 • video
 • pas verschenen

  Geraint Thomas was in 't land: "Ik sta dicht bij contractverlenging"

  " "

  Geraint Thomas reed mee in het na-Tour-criterium Kortrijk Koerse.

  Geraint Thomas heeft vandaag in Kortrijk zijn enige na-Tour-criterium in ons land gereden én gewonnen. Sporza sprak bij die gelegenheid met de Welshman van Team Sky, die op zijn 32e uit de schaduw van Chris Froome trad én de Tour won. "Ik wou 2 weken feesten, maar na 1 week crashte ik al een beetje en had ik slaap nodig. Maar ik heb er volop van genoten."

  "Het was druk sinds de Tour. Ik was wel maar 2 dagen in Cardiff, maar dat was echt te gek. Er kwam een massa volk op straat. Stilaan wordt mijn leven weer wat normaler. Daar kijk ik wel naar uit."

  Het hele interview met Geraint Thomas:

  Froome of Wiggins, wie was jouw voorbeeld?

  "Ze hebben allebei hun sterke en negatieve punten. Ik heb van beiden heel wat geleerd. Ik groeide vooral op met Brad op de piste, later kwam Froome  daarbij. Het zijn allebei fantastische renners.”

  Je legde een lange weg af van de piste naar de Tour. Je hebt veel geduld gehad?

  "Inderdaad, maar ik heb van alles genoten. Elk jaar zag ik vooruitgang: eerst met eendagskoersen, dan met korte rittenkoersen en WorldTour-rittenkoersen. Het is geweldig dat ik nu echt de top heb gehaald. Dat was niet altijd de focus van bij het begin, ik wou gewoon altijd beter worden en zien hoe ver ik kon raken. Ik kende mijn limieten niet. Elke zege en elk succes gaven me meer vertrouwen, waardoor ik nog meer pushte. Vorig jaar liep het in de grote ronden nog niet volgens plan, maar dit jaar kon het niet beter.”

  Wat is het verschil in stress tussen de WK-finale ploegenachtervolging en de Tour?

  "De piste is veel intenser. Het is alleen maar 3 minuten en 51 seconden. Je bent met zijn vieren op de baan en het komt aan op tienden van een seconde. Je hebt een enorme voorbereiding naar dat ene moment. In de Tour is het anders: als het daar 1 dag niet echt lukt, heb je nog 20 andere dagen om het recht te zetten. Mijn mentale strategie voor de piste helpt me wel voor de wegkoersen. Het meest stresserende moment was de aanloop naar de tijdrit op de voorlaatste dag. Je had heel wat tijd om over van alles na te denken. Ik schakelde toen evenwel de knop om alsof ik een achtervolging moest rijden op de piste.”

  Froome en bij uitbreiding Sky werden heel de Tour geviseerd. Wat deed dat met je focus?

  "In de koers was het makkelijk om me op de wedstrijd te concentreren. Die mensen langs de kant komen niet binnen. Je bent zo bezig met wat je moet doen. Meestal staan ze op het einde van een klim en je bent met die klim bezig. Achteraf krijg je door foto’s pas mee welke gekke toestanden er soms gebeuren."

   

  "Het is duidelijk een minderheid. Maar het zou niet mogen gebeuren. Stel je eens voor dat zoiets op Wimbledon gebeurt: dat er iemand naar Nadal gaat en hem duwt op het moment dat hij wil serveren. Ook in voetbal en rugby kun je je dat niet inbeelden. Het is dubbel, want die bereikbaarheid maakt de wielersport net leuk en uniek. Iedereen kan zijn helden van nabij bekijken. Maar dat kan natuurlijk ook zijn invloed hebben op de wedstrijd. Laat ons racen en supporter voor wie je wil  supporteren. Als je toch de nood voelt om iemand uit te jouwen, doe dat dan, want het is maar verbaal. Maar raak geen renners aan of gooi niets naar renners, dat is erover.”

  Kun je alleen de Tour winnen als je voor Sky rijdt?

  "Neen. Ik denk dat andere renners ook kansen hebben. Een team is maar zo sterk als zijn kopmannen. Als ik of Froome niet zo goed waren, maakte het team helemaal  een kans. Gelukkig waren we bij de sterksten in de koers.”

  Is het voor jou mogelijk om de Tour te doen zonder Sky?

  “Ik zou niet weten waarom niet. Maar dit werkt. Ik groeide op met Dave (Brailsford,  red) sinds mijn 17e. Het voelt als een familie. Ik zie hen alvast meer dan mijn familie.  Ik ken het team en de mentaliteit dus door en door.”

  Sta je dus dicht bij een contractverlenging?

  "Ja, maar niets is zeker tot het getekend is. Hopelijk kan ik volgende week met meer nieuws komen."

  Volgend jaar kan Sky dus weer met 2 kopmannen naar de Tour?

  "Ik heb nog niet over volgend jaar nagedacht met alle drukte. Ik wou van dit succes genieten. Ik wil zeker nog eens de Giro doen, al weet ik niet wanneer. Ik voel dat ik daar nog iets af te maken heb na  vorig jaar, toen ik daar als kopman uitviel. Als we het parcours krijgen, zullen we samenzitten en zien wie welk programma rijdt.”

  Na de nodige pech de voorbije jaren won je nu de Tour. Hoe voelt dat?

  "Dat was voor mij de grootste verrassing. Dat ik door de Tour spartelde zonder dat er iets gebeurde. Dat ik won, is te gek voor woorden. Ik geloofde er altijd in dat ik in een goeie dag iedereen kan verslaan. Maar dat ik dat 3 weken kon volhouden in de grootste wedstrijd van het jaar is een geweldig gevoel.”

  Wiggins vond 1 Tour-zege wel genoeg. En jij?

  "Ik wil meer. Ik heb nu van dit succes geproefd en ervan genoten. Misschien gebeurt het in de Giro of de Vuelta, maar ik wil zeker ook terug naar de Tour.  Of 2 grote ronden in 1 jaar voor mij weggelegd zijn, weet ik niet. Ik denk dat dat uniek is. Wat Froome vorig jaar met de Tour en de Vuelta deed, is fenomenaal. Zelfs dit jaar met Froome, die 1e en 3e werd en Dumoulin, die 2 keer 2e werd. Ik kan voor 1 doel gaan. Maar de knop dan omdraaien en er weer volle bak tegenaan gaan is
  lastig. We zullen zien.”

  Thomas in Het journaal: "Ik ben voorlopig weer nuchter"

  Thomas zegt "gele trui" in het Welsh: "Het klinkt helemaal anders"