• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ronaldo kan gekke cijfers halen, maar Juventus krijgt weerwerk van Inter"

  Enkele protagonisten van het komende seizoen in Italië: Higuain, Mertens, Ronaldo, Nainggolan en Kluivert.

  Landskampioen Juventus opent zaterdag de jacht op een achtste opeenvolgende scudetto in de Serie A. Kunnen AS Roma, Inter, AC Milan of Napoli dwarsliggen? Thomas Liekens, commentator bij Play Sports, laat zijn licht schijnen over de waardeverhoudingen.

  "Juventus is absoluut topfavoriet voor de titel"

  Napoli legde Juventus vorig jaar het vuur aan de schenen, maar de Bianconeri trokken een zevende keer op rij aan het langste eind. Ook dit jaar is Juventus de uitgesproken titelfavoriet, maar de Turijnse blik is vooral gericht op Europese glorie. Met de transfer van Cristiano Ronaldo zetten ze hun ambitie kracht bij om na 22 jaar wachten eindelijk nog eens te schitteren in de Champions League.

   

  "Bij Juventus is er bijna een soort van gewenning opgetreden. Het moet niet meer worden uitgesproken dat die titel een ambitie is", zegt Liekens. "Als je al 7 jaar op rij de beste ploeg van Italië bent en je haalt een van de beste spelers ter wereld, dan kan je ervan uitgaan dat je absoluut topfavoriet bent voor de titel."

  "Juventus heeft zijn ambitie verlegd naar de Champions League"

  "De ambitie is verlegd naar de Champions League en dat wordt nu daadwerkelijk uitgesproken. Daarom hebben ze Ronaldo ook gehaald. Juventus is er de laatste jaren al vaak dichtbij geweest, maar de eindzege ontgaat hen telkens. Als ze de Champions League winnen, staat Juventus weer op het niveau waar het hoort."


  "Ronaldo is misschien geen 25 meer, maar hij blijft een onwaarschijnlijke speler. Hij lijkt ook een goede band met Dybala te ontwikkelen, Higuain heeft dan ook plaats moeten ruimen. Ik zie Ronaldo wel gekke cijfers halen."


  Juventus moet het wel zonder zijn iconische doelman Gianluigi Buffon stellen. "Juve haalde Mattia Perin van Genoa, in de Italiaanse media de "nieuwe Buffon" genoemd. Maar Szczesny start waarschijnlijk als eerste doelman. Met Bonucci, die terugkwam van Milan, staat er ook opnieuw de defensie die perfect op elkaar is ingespeeld. Dan maak je een nieuwe keeper het wel makkelijk.

  "Milik zal Mertens waarschijnlijk naar flank duwen"

  Napoli kon vorig seizoen tot vier speeldagen voor het einde meestrijden voor de titel, maar greep net naast de trofee. Succescoach Maurizio Sarri liet zich verleiden door Chelsea, Carlo Ancelotti moet nu voor een titelfeest zorgen in Napels.

   

  "Het moet zo frustrerend geweest zijn voor de ploeg en Sarri", zegt Liekens. "Het puntentotaal van vorig seizoen had in de voorbije 23 van de 25 seizoenen in de Serie A volstaan voor de titel. Sarri heeft het fantastisch gedaan, maar als het dan nog niet lukt, is het misschien de beste keuze om een andere richting uit te gaan."

   

  "Ancelotti heeft het allemaal al eens gewonnen en kent het klappen van de zweep. Hij is een heel goede people manager en kan de ploeg aan zijn kant houden. Ik verwacht dan ook mooie dingen in Napels. Een stijlbreuk? Hij zal zachtjes aan veranderingen doorvoeren als hij pijnpunten ziet."

   

  "Of het met Dries Mertens in de spits zal zijn, is een ander paar mouwen. De jongere Arek Milik zal waarschijnlijk zijn kans krijgen en dan moet Mertens naar de flank. Hij zal zeker knokken voor zijn plaats, maar we zullen minder doelpunten van de Rode Duivel zien."

   

  "Napoli heeft wel meteen een heel zwaar programma, met Lazio en AC Milan op de eerste twee speeldagen. Hopelijk voor Ancelotti loopt het meteen goed, want veel tijd krijg je in Napels niet om te bouwen."

  "AS Roma heeft jonge, interessante ploeg"

  Met een derde plek in de competitie en een halve finale in de Champions League kijkt AS Roma tevreden terug op het voorbije seizoen. Toch liet sportief directeur Monchi doelman Alisson en Radja Nainggolan vertrekken. Wat betekent dat voor hun ambities?

   

  "Nainggolan heeft niet zijn beste seizoen achter de rug en ik denk dat dat ook met de trainer te maken heeft. Roma is een goede voetballer kwijt, maar hij paste niet meer in de plannen van Eusebio Di Francesco."

   

  "Bovendien heeft Roma wel wat gehaald met Justin Kluivert, Javier Pastore en Steven N'Zonzi. Ik vind het een interessante ploeg, die zeker top 4 mag ambiëren."

   

  "Het wordt gewoon afwachten hoe de Zweedse doelman Robin Olsen het vertrek van Alisson kan opvangen. Roma heeft wel heel goede keeperstrainers. Kijk maar naar de stappen die Szczesny heeft gezet tegenover Arsenal en de progressie van Alisson."

  "Spalletti kan de sterke punten van Nainggolan uitspelen"

  Inter bleef vorig seizoen tot november ongeslagen, maar daarna zakte het als een pudding ineen. Pas op de slotdag kon het een Champions League-ticket weggraaien. Kan het nu langer meedraaien bovenaan?

   

  "Inter lijkt goed te hebben ingekocht. Het lijkt me de tweede sterkste ploeg in Italië. Met Stefan de Vrij en Radja Nainggolan lijkt het wel goed te zitten. Ook Lautaro Martinez, die achter Icardi moet spelen, heeft indruk gemaakt tijdens de voorbereiding. Inter zal het meeste weerwerk bieden tegen Juventus."

   

  "Coach Spalletti kan Nainggolan op zijn sterkste punten uitspelen. Hij weet hoe de middenvelder tikt in zijn kop en kan dat kanaliseren. Het was pas helemaal knap geweest als Inter ook Modric had kunnen binnenhalen, maar Real-voorzitter Florentino Perez lag dwars."

  "Milan heeft het slim gespeeld om Caldara binnen te halen"

  AC Milan, gesteund door een nieuwe eigenaar, begon vorig seizoen met hoge verwachtingen, maar kon die niet inlossen. Elliott Management heeft de Rossoneri nu overgenomen en blaast een nieuwe wind door de Milanese club.

   

  "Ik vind het veelzeggend dat Paolo Maldini aan de slag gaat bij AC Milan, omdat hij  jarenlang de boot heeft afgehouden. Het is zo'n belangrijk figuur, met voetbalverstand, stijl en connecties. Dat geeft me een goed gevoel over de manier waarop de club nu gerund wordt, wat de laatste jaren zelden het geval was."

   

  "Juventus heeft tandenknarsend afstand gedaan van Mattia Caldara, een groot defensief talent. Maar het moest Higuain kwijtraken om Ronaldo te kunnen betalen en daar heeft Milan slim op ingespeeld."

   

  "Milan ziet er goed uit en kan de top 4 ambiëren. Zeker met Higuain, die toch al 111 keer heeft gescoord in Italië. Er wordt soms smalend gedaan over de spits, maar hij pikt toch altijd zijn doelpuntjes mee."

  De voorspelling van Liekens:

  1. Juventus
  2. Inter
  3. AS Roma
  4. AC Milan
  5. Napoli

  "Uitkijken naar Jordan Lukaku en Praet"

  "Bij de Belgen kijk ik uit naar Jordan Lukaku", zegt Liekens. "Hij wordt in België vaak over het hoofd gezien, maar verzamelt wel zijn speelminuten. Hij staat misschien niet altijd in de basis, maar maakt wel altijd een goede indruk. Hij heeft duidelijk bijgeleerd. Ook Dennis Praet, die zijn basisplaats bij Sampdoria heeft afgedwongen, moeten we in de gaten houden."

   

  "Met Kevin Mirallas bij Fiorentina kan het alle kanten uitgaan. Hij heeft zijn kwaliteiten en speelt nu toch bij een club die de Europa League mag ambiëren. Dat is dus interessant."

   

  Xian Emmers leek een kans te krijgen in de kern van Inter, maar moet nog een jaartje wachten op zijn debuut in de hoofdmacht. Inter leent zijn 19-jarige belofte nog een jaartje uit aan tweedeklasser Cremonese.

  "De gloriejaren van de Serie A kunnen terugkomen"

  De Italiaanse clubs hebben tijdens de zomer hun geldbuidel stevig opengetrokken. Voor het eerst werd de kaap van 1 miljard overschreden. De renaissance van de Serie A? 

   

  "Vooral Juventus heeft een internationale uitstraling. Dat straalt wel af op de competitie, maar het gevaar is dat het daarbij blijft. Dat de concurrentie wordt platgedrukt door één grootmacht. Er zit wel meer kwaliteit bij de concurrenten dan in Duitsland, waar Bayern heerst.

   

  "De Serie A heeft slechtere tijden gehad en hopelijk zet zich dat door. Als Juventus daadwerkelijk de titel in de Champions League pakt, dan kunnen de gloriejaren terugkomen."