Winst Atletico is duidelijk signaal: "Dit Atletico kan de beste zijn van allemaal"

  Atletico maakte indruk in de Supercup tegen Real.

  Dat Atletico Madrid gisterenavond de Europese Supercup won tegen rivaal Real, was na drie opeenvolgende Champions League-overwinningen voor de Koninklijke een kleine verrassing. Maar Atletico zou dit jaar wel eens heel hoge toppen kunnen scheren, zo stelt Delfín Melero, journalist bij de Spaanse sportkrant Marca. 

  "De overwinning van Atletico in Talinn gisteren is een serieuze waarschuwing voor de concurrentie", opent Melero.

   

  Er is gewonnen van de grote rivaal. De manier waarop doet supporters dromen.

   

  "Het is uiteraard nog vroeg, maar dit is wel een sterk signaal. Dit Atletico is nóg beter geworden."

  Succescoach Simeone

  Het is niet weinig wat Atletico de laatste jaren bereikt heeft. Sinds de komst van succescoach Diego Simeone in 2011, pakte de club zeven trofeeën. Dat maakt van 'El Cholo' de succesvolste coach ooit bij de Madrileense club.

   

  Simeone is na gisteren overigens de eerste trainer van Atletico die Real weet te kloppen in de finale van drie verschillende competities (Copa del Rey, Supercopa en UEFA Super Cup).


  En er zijn nog meer opvallende statistieken. De laatste drie finales die Real verloor waren telkens tegen Atletico, in 2013 (Copa del Rey), 2014 (Supercopa) en nu dus 2018 (UEFA Super Cup).


  Sterker nog, de verloren finale in Talinn gisterenavond is de eerste Europese finale die de Koninklijke verliest in 18 (!) jaar. In 2000 werd verloren van Boca Juniors (Arg) in de Intercontinental Cup. In de tussentijd won Real maar liefst 13 opeenvolgende Europese finales. 

  "Resultaat van harde werk van de club"

  "Achter deze resultaten schuilt het harde werk van de hele club", zei Simeone na de wedstrijd. "De club groeit, we hebben een nieuw stadion en belangrijke spelers.  Spelers willen naar hier komen en vooral, spelers willen hier blijven. Ze willen niet weg naar de "beste" clubs ter wereld." 

   

  Dit is inderdaad een duidelijk signaal van Atletico. Sterspeler Griezmann ging niet in op de interesse van Barcelona en ook kapitein Godin legde naar verluidt interesse van onder meer Manchester United en Juventus naast zich neer. "Ik ben gebleven voor het project van Atletico. Ik heb vertrouwen in Simeone en heb me niet vergist", gaf Griezmann aan na de finale.

   

  "Na Milaan (verloren Champions Leaguefinale in 2016 tegen Real) moesten we nadenken hoe we verder zouden gaan", zei Simeone. "Na twee verloren finales (ook in 2014 werd verloren tegen Real) was er veel energie nodig. De ene was zo goed als binnen (Real maakte gelijk in de 93e minuut en won uiteindelijk met 4-1 in de verlengingen), de andere verloren we na penalty's."

   

  Simeone predikt na vandaag dan ook rust. "Vandaag is een grote dag, we winnen de finale, maar vanaf morgen moet de focus liggen op de match tegen Valencia. In voetbal telt enkel je laatste match". 

  Fundamenten nog versterkt, tijd om te oogsten?

  "Dit Atletico is niet enkel in staat om mee te doen met de groten, zoals het al een aantal jaar doet", zegt Melero.

   

  "Ze kunnen niet enkel de beste teams verslaan, ook dat doen ze al enkele jaren. Dit Atletico kan de beste zijn van allemaal."

   

  En laat nu net dit jaar de finale van de Champions League in het Wanda Metropolitano-stadion gespeeld worden, het nieuwe stadion van ... Atletico.

  Dit Atletico kan de beste zijn van allemaal

  "Als Atletico iets nodig had, was het een zege als gisterenavond"

  De sterren staan alvast gunstig voor Simeone. Het team van de voorbije jaren bleef intact. Met Jan Oblak staat er een van de beste doelmannen ter wereld onder de lat, en na de terugkeer van Diego Costa beschikt Simeone over de ideale killer voorin, zoals bleek in de Supercup.


  Koppel dit aan de techniek en werkkracht van Koke en Saul, in combinatie met de frivoliteit en snelheid die nieuwkomers Lemar en Gelson Martins kunnen bijbrengen, en je krijgt de machine die Atletico lijkt te zijn. 


  "Als het Metropolitano iets nodig had om er helemaal in te geloven, was het wel een overwinning zoals die van gisterenavond. Tegen Real én na verlengingen", stelt Melero.


  Het moge duidelijk zijn, dit Atletico doet mee voor de prijzen. Ze zullen er alvast alles aan doen om na 2014 en 2016 een derde Champions League-finale te halen onder Simeone, dit keer in eigen stadion. Derde keer goeie keer?