• home
 • video
 • pas verschenen

  Trotse vader en grootvader Everts: "Crossen zit in onze genen"

  Liam Everts eindigde 2e in Balen.

  Liam Everts heeft een vader die 10 keer het WK won en een grootvader met 4 wereldtitels.

  Op de Keiheuvel in Balen reed Liam Everts gisteren naar een tweede plaats, na EK-concurrent Kay de Wolf. Vader Stefan en grootvader Harry, beiden ex-motorcrossers, waren aanwezig en zagen dat het goed was. "Het zit in de genen". 

  De 14-jarige Liam Everts is net iets bekender dan zijn gemiddelde leeftijdsgenoot. Als je begint met motorcross met zijn achternaam, zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. Hoe gaat hij daar mee om? Sporza vroeg het aan een trotse vader, 10 keer wereldkampioen, en grootvader, goed voor 4 wereldtitels. 

  "Kay was iets sneller, maar Liam heeft goed gereden"

  "Liam heeft het goed gedaan", opent grootvader Harry Everts. "Hij is goed gestart en heeft een tijdje op kop gereden. Kay de Wolf, een goeie zandrijder, heeft hem dan voorbijgestoken. Hij had wat pech met een val,  maar hij heeft een goeie wedstrijd gereden."

   

  "Er waren een paar punten waar hij de foute lijn reed en waar Kay net iets sneller was", vult vader Stefan aan. "Maar hij heeft zich goed herpakt. Kay is er voorbijgegaan, maar ik vond het heel belangrijk dat hij daarna de goeie lijnen van Kay heeft overgenomen."

   

  Liam zelf was ook vrij tevreden. "Door de reeks heen waren we ongeveer even snel, maar in het begin was Kay misschien nog net iets sneller. Ik heb wat pech gehad met die val, maar uiteindelijk ben ik nog vrij dicht bij hem geraakt."

   

  "Zelfde stijl als Stefan, crossen zit in onze genen"

  "Het crossen zit natuurlijk in de genen, wij hebben nooit anders geweten", gaat Harry voort. "Ik heb zelf gereden, Stefan is ermee geboren, en Liam is ermee geboren. Hij heeft veel grands prix gezien, goeie renners zien rijden, en daar leer je natuurlijk veel van."

   

  Doordat Liam met nummer 72 rijdt, het nummer van zijn vader, is de vergelijking natuurlijk nooit veraf. "Dat is normaal", zegt Stefan."Zeker in het begin. Maar als hij het kan maken zal dat op termijn wel wegebben, dan zal hij zijn eigen carrière maken."

   

  Zelf heeft Liam er alvast niet te veel last van. "Tijdens de race zie ik het zelf niet, maar het is wel speciaal natuurlijk. Van de extra druk probeer ik me niet zoveel aan te trekken. Ik probeer mijn eigen ding te doen."

   

  "Hij rijdt alleszins even gemakkelijk als Stefan", vult Harry aan. "Hij is van nature een talent. Hij rijdt gemakkelijk, schakelt goed. Het is voor 80 à 90 procent de stijl van Stefan."

   

  Ook de belangstelling is vergelijkbaar met de periode toen Stefan pas begon. "Het was net hetzelfde, ik wist toen ook niet wat mij overkwam", zegt Harry. "Liam is de zoon van, dat draagt hij zeker mee. Ik ben dan ook trots op mijn kleinzoon dat hij dit nu al kan."

  Stefan Everts: "Zou niet in de schoenen van Liam willen staan"

  "Moeilijk voor de cross om in België te overleven"

  De motorcross krijgt in België wel steeds moeilijker een voet aan de grond." Zelfs klassiekers als de Kesterheide zijn van ons afgenomen", zegt Stefan. Volgens Liam is dit te wijten aan een gebrek aan verdraagzaamheid. "Er zijn niet zo veel mooie crossen hier. Er zijn vaak klachten van geluidsoverlast, waardoor circuits moeten sluiten. Dat is jammer, want zo gaan jonge talenten vaak verloren."

  Door het gebrek aan concurrentie moet Everts vaak naar het buitenland. Mist hij niet te veel schooluren? "We proberen ons zo goed mogelijk naar de school te organiseren om zo weinig mogelijk te missen", zegt Stefan. "Hij doet op alle vlakken zijn best". Grootvader Harry beaamt: "Na zijn periode in Nieuw-Zeeland kwam hij met de beste schoolresultaten naar huis."

   

  "De wil is heel groot", gaat Stefan voort. "Ik bewonder hem om zijn inzet. Ik zou niet in zijn schoenen willen staan, want ik weet hoe moeilijk het is om je vader op te volgen. Ik heb het daar jaren moeilijk mee gehad." Liam geeft toe dat het soms wel zwaar is, "maar gelukkig is mijn school heel flexibel. Ik heb het dubbel en dik over voor mijn sport."

  Liam Everts: "Probeer mij niet zo veel aan te trekken van de druk"

  "Liam heeft alles mee, hopelijk carrière zoals zijn vader"

  Is Liam op z'n 14e beter dan zijn vader? "Dat is moeilijk om te zeggen, dat is nog wat te vroeg", zegt grootvader Harry. "Het zit er zeker in, hij heeft alles mee, maar straks komt hij tegen echte toppers uit."

   

  Vader Stefan beleeft de prille carrière van zijn zoon vanaf de zijlijn, en dat gaat soms gepaard met de nodige druk, zo geeft hij toe. "Soms heb ik wel stress, want ik ken de risico's. Maar ik probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Ik wil zien wat hij goed en slecht doet om daarop verder te kunnen bouwen."

   

  Liam vindt het alleszins een pluspunt om tips te krijgen van de besten. Wie had hij liever als coach, zijn vader of grootvader? "Ik vind hen allebei even goed of even streng. Het is sowieso fijn om iemand van de familie bij me te hebben om me te steunen. Maar alles wat ik doe, doe ik voor mezelf. Ik heb er alles voor over om in het leven iets te bereiken."

   

  Wat dat zal zijn, zal in de loop van de komende jaren moeten blijken. "Als alles vlot verloopt, kan hij binnen dit en drie jaar het WK MX2 rijden", zegt Stefan. "Als de overstap naar de 125 cc en daarna het EK MX2 goed verloopt, is dat realistisch. Maar we gaan rustig opbouwen, we willen niks forceren."

   

  Harry Everts: "Ik ben fier op wat mijn kleinzoon nu al kan"