• home
 • video
 • pas verschenen

  Revolutie, geweld en wraak: na 6 jaar mogen Egyptische fans stadions weer in

  De spelers van Al Ahly lopen voor hun leven in 2012.

  De spelers van Al Ahly lopen voor hun leven in 2012.

  Zes jaar lang werden voetbalwedstrijden in de Egyptische eerste klasse gespeeld in lege stadions. Vanaf september zijn fans geleidelijk opnieuw welkom. De reden achter die jarenlange supportersban is een verhaal van Ultra's, politieke machtshebbers en vreselijk stadiongeweld. 

  "Verhaal begint tijdens de revolutie"

  Februari 2012: na een 3-1-zege tegen Al Ahly bestormen honderden fans van Al Masry het veld in Port Said. Ze zoeken de confrontatie met de spelers en fans van Al Ahly. De trieste balans van het geweld is uiteindelijk bijzonder groot: 74 mensen sterven, 1.000 raken gewond.

   

  Als reactie beslist de Egyptische regering om alle voetbalfans te weren uit de stadions. Alleen speelt de regering zelf een belangrijke rol in het geweld. "Het verhaal begint eigenlijk in 2011 toen de revolutie in Egypte startte", vertelt correspondente Ruth Vandewalle op Radio 1.

   

  "De revolutie was redelijk gewelddadig tussen politie en de bevolking. Een groep van de bevolking wist goed hoe ze met de politie om moest gaan: de Ultra's of harde kern van voetbalploegen."

   

  "De Ultra's van Al Ahly, een van de grootste clubs van Eypte, verzette zich altijd tegen onrecht in stadion door de politie. Toen de revolutie uitbrak, verzetten zij zich ook tegen politiegeweld in de straten. Zo hebben ze veel levens gered, ook van vrienden van mij, en kregen zo een soort heldenrol. Tegen hun eigen zin."

  "Leger heeft wraak genomen op Ultra's en hun revolutie"

  De groeiende populariteit van de Ultra's werd een doorn in het oog van de machtshebbers. "Toen in 2012 het leger aan de macht kwam in een overgangsregering heeft het leger wraak genomen op de voetbalfans en hun revolutie", zegt Ruth Vandewalle.

   

  "Die wraakactie is een opgezet spel, waarbij de Ultra's van Al Ahly vastgehouden werden en aangevallen door supporters van Al Masry.  Zo zien de Ultra's van Al Ahly het in elk geval."

   

  Van een overgangsregering is ondertussen geen sprake meer in Egypte. Vanaf september zijn per match opnieuw 5.000 fans toegelaten. "Het is de tweede keer dat de regering opnieuw supporters toelaat."

   

  "Drie jaar geleden heeft ze het al eens geprobeerd, maar toen is er opnieuw geweld uitgebroken en zijn 22 fans van Zamalek omgekomen. Toen is er opnieuw een verbod gekomen.  Nu wil de regering de fans geleidelijk weer toelaten. Te beginnen met 5.000."

  Beelden van de veldbestorming in 2012