Drastische hervorming Davis Cup is feit: na 118 jaar komt er 1 seizoensfinale

België haalde in 2015 en 2017 de finale van de Daviscup.

De Internationale Tennisfederatie (ITF) heeft zijn slag thuisgehaald: 71,4 procent van de Algemene Vergadering keurde een radicale hervorming van de Davis Cup goed. Weg met de 4 lange weekends doorheen het jaar, het traditionele format gedurende 118 jaar. Er komt nu in november 1 toernooi met 18 landen op 1 plaats. 

Davis Cup krijgt drastische hervorming vanaf 2019

De hervormingsplannen - gestuurd door een sponsordeal van 25 jaar ter waarde van 3 miljard dollar (2,6 miljard euro) met de investeringsgroep Kosmos - stuurden begin dit jaar een schokgolf door de behoudsgezinde tenniswereld. De Davis Cup, voor het eerst georganiseerd in 1900, is de oudste landencompetitie ter wereld.

 

Heel wat traditionele landen - Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en België -hadden hun twijfels en wilden hun ziel niet verkopen. De gekelderde kansen om de tennisfans in eigen land duels tegen 's werelds beste spelers niet meer aan te kunnen bieden waren ook een argument contra. Uiteindelijk stemde België wel voor, omdat de centen de jeugd- en federatiewerking ten goede komen.

Mister Daviscup alias Steve Darcis.

Tweederdemeerderheid voor 3 duels i.p.v. 5 naar 2 winnende sets

De ITF had een tweederdemeerderheid nodig en kreeg die ook: 71,43 procent van de 120 aanwezige mandatarissen stemden voor. Het traditionele format van 3 dagen tennis tussen 2 landen met 4 enkelwedstrijden en 1 dubbelduel gedurende 4 lange weekends doorheen het jaar gaat de vuilbak in. 


Vanaf 2019 richt de ITF een jaarlijks toernooi in van 7 dagen, waarbij 18 landen op het einde van het seizoen op 1 plaats tegen elkaar kampen. Sportief worden de ontmoetingen ingekort tot 3 wedstrijden: 2 enkelpartijen en 1 dubbelpartij. Je hoeft ook geen 3 sets meer te winnen, maar 2. Omdat het toernooi op 1 plaats is, valt het thuisvoordeel - een belangrijke pro in de Davis Cup - helemaal weg.

 

De Davis Cup was wel aan een verandering toe, gaven heel wat volgers toe. De landencompetitie was een serieuze belasting voor de spelers. Over de formule werd al enkele jaren nagedacht, maar nu is daar plots uit het niets deze drastische ingreep.

 

De vele centen trokken heel wat stemmers over de streep. Kosmos - de financiële groep rond Barcelona-verdediger Gerard Pique - belooft de spelers een jaarlijkse prijzenpot van 17 miljoen euro. Voor de federaties wordt nog meer geld vrijgemaakt.