• home
 • video
 • pas verschenen

  Davis Cup 2019: Kroatië, Frankrijk, Spanje en VS zijn al zeker van finale van 18 tot 24 november

  " "

  Frankrijk klopte vorig jaar België in de finale van de Daviscup in Villeneuve d'Ascq.

  De ITF heeft na de goedgekeurde hervorming van de Davis Cup meteen ook de eerste details over het nieuwe speelschema in 2019 meegegeven. De Davis Cup wordt een jaarlijks toernooi van 7 dagen voor 18 landen. De eerste finalefase is van 18 tot 24 november 2019 in Rijsel of Madrid. De halvefinalisten van dit jaar, Kroatië, Frankrijk, Spanje en de VS, mogen al zeker meedoen.

  Na 118 jaar stemde de Algemene Vergadering van de Internationale Tennisfederatie (ITF) vandaag met meer dan de vereiste tweederdemeerderheid voor een drastische hervorming.

   

  De 4 speelweekends per jaar van 3 dagen met 5 duels naar 3 winnende sets worden verlaten. In de plaats komt een seizoensfinale van 7 dagen waaraan 18 landen zullen deelnemen. De eerste editie zal in Rijsel of Madrid zijn, dat beslist de ITF later.

   

  Naast de 4 halvefinalisten van dit jaar komen er nog 12 landen bij uit een voorronde. Twee landen vervolledigen het deelnemersveld op uitnodiging, waaronder wellicht ook het gastland.

   

  De 18 landen zullen in 6 groepen van 3 worden verdeeld. De groepsduels vinden van maandag tot donderdag plaats. De 6 groepswinnaars plaatsen zich samen met de 2 beste tweedes voor de kwartfinales op vrijdag. De halve finales volgen zaterdag, de finale zondag. De 2 slechtste derdes zakken naar Groep I. De ontmoetingen bestaan uit 3 wedstrijden: 2 enkelpartijen en 1 dubbelpartij. 

  België is op 1 en 2 februari reekshoofd in laatste kwalificatieronde

  België, vorig jaar nog verliezend finalist tegen Frankrijk, sneuvelde in de huidige jaargang in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten. Ons land zal volgend jaar reekshoofd zijn voor de laatste kwalificatieronde, op 1 en 2 februari. David Goffin en co. ontlopen op die manier Duitsland, Italië, Kazachstan en de 8 winnaars van de barrages van dit jaar.

  ITF-voorzitter: "Duurzaamheid gegarandeerd"

  De Amerikaan David Haggerty was een heel tevreden ITF-voorzitter: "Deze beslissing garandeert de duurzaamheid van het toernooi. De weg naar het allerhoogste potentieel is geopend."

   

  "Deze nieuwe formule zal voor een waar tennisfestival zorgen. Een attractief spektakel voor spelers, fans, sponsors en media."

   

  ITF krijgt 2,5 miljard euro van investeringsgroep Kosmos voor de deal van 25 jaar. "Dat geld zal de ontwikkeling van het tennis over de hele wereld stimuleren. We willen goed tennis garanderen voor de komende generaties."