• home
 • video
 • pas verschenen

  Video: Lukaku toonde Standard hoe je op Ajax een overval pleegt

  Een jonge Romelu Lukaku in de winter van 2009.

  Een jonge Romelu Lukaku in de winter van 2009.

  De Johan Cruijff ArenA van Ajax is geen goede bodem voor Belgische clubs. In 2009 was Anderlecht de enige ploeg die ooit kon winnen in Amsterdam. Club Brugge, AA Gent, Antwerp, Anderlecht (later) en Standard beten in het verleden in het zand voor een zege. Retro naar 17 december 2009.

  16-jarige Lukaku scoort twee keer in ArenA

  Lukaku ontbindt zijn Europese duivels:

  Op 17 december 2009 trekt het Anderlecht van Ariel Jacobs naar Amsterdam. De belangen zijn groot. Enkel bij winst is Anderlecht zeker van kwalificatie voor de knock-outfase van de Europa League. Met drie punten is de groepswinst zelfs binnen handbereik.

   

  Bij tegenstander Ajax begint Jan Vertonghen als aanvoerder. De 20-jarige Toby Alderweireld krijgt rust en zit een hele wedstrijd op de bank. Ook killer Luis Suarez en middenvelder Demy de Zeeuw, enkele seizoenen later zelf een Anderlecht-speler, beginnen op de bank.

   

  Het is de 16-jarige Romelu Lukaku die de hoofdrol opeist. Na 13 minuten scoort hij zijn eerste Europese goal. Aangever is Mbark Boussoufa, die teruggekeerd is naar de ploeg van zijn jeugd. Anderlecht speelt Ajax zoek. Legear biedt in minuut 22 Lukaku de 0-2 aan en maakt zonder het zelf goed te beseffen 0-3 vlak voor rust.

   

  Het slotoffensief van Ajax laat lang op zich wachten. Pas na de 1-3 van Emanuelson en de inbreng van Suarez en De Zeeuw, begint paars-wit nog even te zweten, maar de Brusselaars houden stand. Hopelijk kan Standard vanavond dat voorbeeld volgen.