• home
 • video
 • pas verschenen

  Plasschaert na wereldtitel: "Verwacht niet dat ik plots alles zal winnen"

  Plasschaert toont haar gouden medaille.

  Plasschaert: "Ik verwacht niet dat ik nu overal medailles zal zeilen."

  Emma Plasschaert mag zichzelf sinds vorige week wereldkampioene zeilen noemen. Ze werd vandaag gehuldigd in thuisstad Oostende en thuishaven Nieuwpoort. Onze landgenote is dolgelukkig, maar waarschuwt al voor te hoge verwachtingen. "België is er heel goed in om medaillekansen naar de vaantjes te helpen door sporters op voorhand te veel op te hemelen."

  "Nu leef ik er 110 procent voor. Dat maakt het verschil"

  "Iedereen wil mijn medaille eens vasthouden. En dan besef ik plots: "Ah, ik heb een gouden medaille rond mijn nek". Het wordt nu heel reëel", vertelde Plasschaert. "Ik wist dat ik een goed resultaat kon neerzetten, maar om dan te winnen, en nog redelijk overtuigend, dat is toch een grote stap. Ik was mentaal niet voorbereid op al de aandacht, maar ik geniet er wel van."

   

  Voor de buitenwereld kwam de gouden medaille enigszins als een verrassing. "Ik ben geen newbie. Ik zeil al 7 jaar in deze boot. In het kielzog van Evi Van Acker ben ik gegroeid. Zij trok mij mee naar boven. In mei heb ik een klik gemaakt. Ik dacht dat ik er al 100 procent voor leefde, maar dan heb ik er samen met de coach eens echt over nagedacht. Toen besefte ik dat echt top worden al mijn energie zou vragen. Nu leef ik er 110 procent voor. Die paar extra procentjes maken echt het verschil."

   

   Met de wereldtitel op zak, dromen al veel mensen van een olympische medaille. "Dit blijft een momentopname. Het is belangrijk om dat in het achterhoofd te houden. Ik zal nu niet plots overal medailles zeilen. Dat verwacht ik ook niet van mezelf. Zeilen is een complexe sport. Veel factoren spelen een rol. Ik ben daar heel nuchter in. De buitenwereld zal waarschijnlijk wel te veel van mij verwachten. België is er heel goed in om medaillekansen naar de vaantjes te helpen door atleten te veel op te hemelen en te veel druk op te leggen."

  Van Bladel: "Emma is geen eendagsvlieg, dit is geen verrassing"