De keuzes van Muyters: "Advies gevolgd om Koen Naert geen contract te geven"

  Koen Naert heeft geen contract bij Sport Vlaanderen, maar bij de Waalse Atletiekfederatie.

  België heeft succesvolle Europese Kampioenschappen achter de rug met liefst 19 medailles in Glasgow en Berlijn, behaald in atletiek, turnen, wielrennen, triatlon en zwemmen. Volgens VUB-professor Veerle De Bosscher is dat zeker ook de verdienste van het beleid. Minister van Sport Philippe Muyters begroet die vaststelling met plezier: "We hebben keuzes gemaakt."

  De bevoegde sportminister legt in De ochtend op Radio 1 de grondslag van zijn Vlaamse beleid uit: "Ik denk dat we moeilijke keuzes hebben gemaakt. We zijn ermee gestart na de Olympische Spelen in Londen 2012: we kozen toen om echt in te zetten op 10 sporten."

   

  "Na de Spelen in Rio 2016 hebben we nog een tandje bijgezet en ervoor gekozen om meer prestatiegericht te werken: meer naar de sporter zelf en met een programma dat hij zelf met de federatie opstelt. Het doet plezier dat die keuzes hun effect hebben."

  Vlaams minister van Sport Philippe Muyters.

  "1 campus-model is heel belangrijk aspect"

  Vroeger werd op alles een beetje middelen ingezet en was er maar een beetje resultaat, nu zijn de middelen meer geconcentreerd en dat levert op. "Dat is een goeie samenvatting en 1 van de belangrijke onderdelen", aldus Muyters.

   

  De minister ziet wel nog een ander punt: "We zijn naar een "1 campus-model" gegaan. Dat wil zeggen dat we elke topsport maar op 1 plaats doen: turnen in Gent, zwemmen, judo en hockey in Antwerpen, atletiek en volleybal in Leuven."

   

  "Alle sporters van die disciplines moeten naar die plaats gaan. Dat combineren we met een topsportschool en wetenschappelijke ondersteuning vanuit de universiteiten aldaar."

   

  "Je brengt de toppers bij elkaar, ze kunnen elkaar naar een hoger niveau brengen

  en je hebt de kans om te investeren in de topsportinfrastructuur. Zo hebben we in
  Gent een nieuwe turncomplex neergezet, een van de mooiste in de wereld. Met technologie waardoor Nina Derwael samen met haar trainer haar oefening meteen kan herbekijken op een scherm."

  Nina Derwael haalde goud en zilver in het turnen.

  "Advies gevolgd om Koen Naert geen contract te geven"

  De minister kreeg van het publiek op sociale media tussen alle lof voor onze atleten evenwel ook een pak kritiek, toen hij marathonloper Koen Naert feliciteerde met zijn gouden medaille. Blijkt namelijk dat Naert niet bij Sport Vlaanderen zit, maar bij de Waalse atletiekfederatie. "We blijven gaan", schreef Muyters op Twitter, maar die "we" is dus niet "we". 

   

  De N-VA-politicus verklaart zich nader: "“Ik leef mee met mensen. Koen Naert heeft een prachtige prestatie neergezet. We hebben een keuze gemaakt en hem geen contract aangeboden. Ik heb een groep van mensen die mij adviseert en die de keuzes bepaalt. Ik volg die mensen. Dat is het gevolg van keuzes maken. Als je die keuzes niet maakt, ga je de centen versnipperen. Het kan altijd zijn dat er toch iemand doorbreekt, van wie je dacht dat het niet zou lukken.”

   

  Pikt dat niet een beetje?  “Neen, dat pikt helemaal niet. We hebben 19 medailles, 14 zijn er gehaald door sporters die vanuit Vlaanderen ondersteund worden. Als je 14 op 19 haalt, vind ik niet dat je moet zeggen dat het pikt. Dan hebben we goeie  keuzes gemaakt. Iedereen is het met mij eens dat we vandaag ook door het beleid de sporters goeie omstandigheden geven om te presteren. Want laat ons niet vergeten: het is niet het beleid, maar het zijn de sporters die de medailles halen. Daar ben ik heel blij mee.”

  "Heel weinig medaillewinnnaars kunnen leven van hun sport"

  De minister ontweek de vraag of hij Koen Naert weer naar Vlaanderen kon halen. De marathonloper zegt trouwens blij te zijn dat zijn vrouw een degelijk inkomen heeft. “Dat is zo bij veel sporters", beaamt Muyters. "Van de medaillewinnaars van nu zijn er maar heel weinig van wie je kunt zeggen dat zij dankzij de sport een goed inkomen krijgen. Ik denk dat er heel weinig zijn die daar goed van kunnen leven."


  "De ondersteuning vanuit het gezin en de familie is er in heel veel gevallen. Dit is geen beroep waarmee je rijk gaat worden. Laat ons dat niet vergeten. Dit vraagt bloed, zweet en tranen en heel veel inzet van die sporters en hun omgeving. Ik ben heel blij dat we daar een klein beetje kunnen bijdragen met ons beleid.”

  Bashir Abdi, 2e op de 10.000m.

  "Deze lijn doortrekken naar Tokio 2020"

  Kunnen we het resultaat van deze mini-Olympische Spelen meenemen naar Tokio 2020? "Ik denk het wel. Rio was al prachtig. Als Vlaanderen haalden we er de meeste medailles en top 8-plaatsen in geschiedenis. Ik ga ervanuit dat we met die verdere focus naar dat prestatiegerichte en het individuele van de sporter, dat we in Tokio die lijn kunnen doortrekken. Dat zou betekenen dat het beleid heeft gewerkt."