• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  België eindigt 11e in EK-medaillespiegel: "Ons land kan nog beter"

  De Belgische sportliefhebber heeft veel kunnen vieren de voorbije maanden.

  Met het WK voetbal, de Tour de France en de Europese Kampioenschappen heeft de Belgische sportliefhebber zijn hartje de voorbije weken kunnen ophalen. Sporza-journalist David Naert knoopt enkele conclusies vast aan de zomeruitspattingen.

  De Belgische sportzomer samengevat in een clipje:

  "6 medailles in atletiek: du jamais vu"

  Nu de Europese Kampioenschappen geschiedenis zijn, is het tijd voor analyse. David Naert overliep zondagavond in Sportweekend de Belgische uitspattingen.

   

  "Met atletiek op 1. Want het is du jamais vu: 6 Belgische medailles, waarvan 3 gouden", zegt Naert.

   

  "Met heel uiteenlopende figuren: Koen Naert, een klasbak die weet waar hij mee bezig is, een jong talent als Jonathan Sacoor dat helemaal aan de oppervlakte gekomen is dit jaar, de estafetteploeg van de vrouwen die zichzelf op de kaart zet en iemand als Nafi Thiam, nog maar 24: wat moet je daar nog over zeggen?"

   

  "Eén kanttekening daarbij: dit waren Europese Kampioenschappen. Op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen zijn zeker de loopnummers nog heel andere koek. Toch kunnen deze successen alleen maar inspirerend werken om het ook daar goed te doen."

  "Als je investeert in visie en coaching krijg je resultaten"

  "Ook in de gymnastiek scoort België. Dat bewijst dat succes wel degelijk maakbaar is. Als je investeert in een goeie visie en goeie coaching, dan krijg je de resultaten die we gezien hebben bij de turnmeisjes."

   

  "Het leuke is dat dat ook inspirerend werkt bij de jongens, want die zien wat er gebeurt en die willen dat soort resultaten evenaren."

   

  "Ik zie verder goeie dingen in andere sporten: onze 3 boten in het roeien hebben het prima gedaan, met ei zo na een medaille. Zondag viel er trouwens nog een bronzen medaille voor België op het WK juniores in de skiff: goed meegenomen!"

   

  "Het baanwielrennen blijft op niveau met een mix van jong en oud, vertegenwoordigd door Kenny De Ketele, die blijft scoren in een olympische discipline en tegelijk als coach van de juniores aan de slag is. Dat kan de sport alleen maar ten goede komen."

  De Ketele: "Als ik iets goed kan, is het vechten"

  "Ik ben ervan overtuigd dat België nog beter kan"

  "Alleen het zwemmen is een tegenvaller geworden. Goed, Pieter Timmers ontbrak, maar er is geen doorstroming van jonge talenten en geen enkele estafetteploeg heeft een finale gehaald: dat zijn tekenen aan de wand." 


  "Gelukkig was er nog die medaille voor Kimberly Buys, maar het ziet er naar uit dat het op korte termijn van die ervaren zwemmers, genre Timmers, Croenen, Lecluyse en Buys, zal moeten komen."

   

  "België eindigt met 19 medailles als 11e in de medaillestand. Traditioneel maken we de vergelijking met Nederland. Dan zie ik dat die dubbel zoveel medailles behaald hebben als wij."

   

  "Dan ben ik ervan overtuigd dat België nog beter kan dan het de voorbije weken gepresteerd heeft. Alleen laat het topsportbeleid dat niet echt toe."

   

  "Ik ben geen voorstander van de regionalisering en versnippering van de middelen en het dupliceren van structuren: dat staat een efficiënt topsportbeleid helaas in de weg."

  De medaillespiegel:

      medailles goud zilver brons
  1.  Rusland 66 31 19 16
  2.  Groot-Brittannië 74 26 26 22
  3. Italië 60 15 17 28
  4. Nederland 43 15 15 13
  5. Duitsland 53 13 17 23
  6. Frankrijk 42 13 14 15
  7. Polen 21 9 6 6
  8. Oekraïne 26 8 13 5
  9. Zwitserland 19 8 4 7
  10. Hongarije 15 7 4 4
  11. België 19 6 5 8
  12. Zweden 11 6 6 2
  13. Noorwegen 8 5 2 1
  14. Griekenland 9 4 3 2
  15. Wit-Rusland 9 4 2 3
  16. Spanje 19 3 6 10

  David Naert in Sportweekend:

  Sporteconome: "Vlaams beleid focust op 10 sporttakken"