• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het siert Stijn Vreven dat hij vertrouwen uitspreekt na 2 op 6"

  Stijn Vreven en Dante Vanzeir

  Beerschot Wilrijk-coach Stijn Vreven en zijn groeibriljant Dante Vanzeir.

  Karel Fraeye laat elke week zijn licht schijnen over het voetbal in eerste klasse B. Op de tweede speeldag gaat zijn aandacht uit naar Beerschot Wilrijk - Westerlo (1-1).

  Beerschot Wilrijk plukt de vruchten nog

  Het siert coach Stijn Vreven dat hij na de wedstrijd de loftrompet voor de teamprestatie bovenhaalde. Op de vraag of Beerschot Wilrijk zich toch beter niet op de transfermarkt zou begeven om het rendement te verhogen, was Vreven formeel: "Geen enkele reden toe, ik heb het vertrouwen in de aanval."

   

  In de eerste partijen creëerde Beerschot-Wilrijk ongetwijfeld de meeste doelkansen van alle ploegen. Het vertrouwen publiekelijk behouden in zijn aanval, is dan ook absoluut terecht.

   

  Voetbal is meer dan een momentopname waar de bal net wel of net niet in doel  belandt, maar een groeiproces waar vertrouwen opbouwen cruciaal is. Dat Vreven na de 2 op 6 dat vertrouwen uitspreekt, daar plukt hij de komende weken vast de vruchten van. 

  Powerplayer Hoffer en gesel Vanzeir

  Stijn Vreven liet Beerschot-Wilrijk aantreden in een gelijkaardige 4-4-2 als op Tubeke. De Oostenrijkse ex-international Hoffer speelt als powerplayer. In balverlies ondersteunt hij het middenveld en in balbezit creëert hij de nodige ruimte en balvastheid.

   

  Daar moet de jonge Dante Vanzeir van profiteren om met zijn snelheid telkens de ruimte in te duiken. En het moet gezegd: net als in Tubeke was Vanzeir met zijn splijtende snelle loopacties een gesel voor de Westelse defensie.

  Erwin Hoffer (l) in duel met Nicolas Rommens (r).

  Je wint niet zomaar even van Westerlo

  Bij Westerlo wilde coach Bob Peeters op voorhand niets weten van 15 ongeslagen matchen na mekaar, een clubrecord. Ongemeend uiteraard, want elke trainer ambieert records en houdt van reeksen.

   

  Niet dat het bepalend was, want Westerlo kiest eigenlijk altijd resoluut voor een goed georganiseerd defensief blok en zal niet snel risico’s nemen. Het legt graag de druk bij de tegenstander.

   

  Op papier oogt het altijd wat aantrekkelijker die 3-5-2, in praktijk is het toch vaak de sterkte van de tegenstander die bepaalt of de beide flanken hoger of lager gaan acteren.

   

  Peeters bracht Westerlo in elk geval de nodige leepheid bij en haalde de naïviteit uit het elftal. Je wint niet zomaar even van Westerlo.

   

  Met lopende spelers probeert hij de tegenstanders pijn te doen, maar is uiteraard afhankelijk van hun aanvallende kwaliteiten. Benieuw in elk geval wat Westerlo kan tegen de reeksgenoten met een gelijkaardige speelstijl.

  Westerlo viert de gelijkmaker van Jens Naessens.

  Stilstaande fases erg belangrijk

  Dante Vanzeir opende de score voor Beerschot Wilrijk. Waar zowat elke spits normaal direct op doel zou trappen, had de huurling van Genk een prachtnummertje in huis: klaarleggen met de buitenkant en dan perfect in de verse hoek deponeren voorbij Van Langendonck.

   

  Dat de stilstaande fases in 1B wel erg bepalend zijn, is opnieuw gebleken. Een vrije trap vanaf de zijlijn werd door Rommens erg knap aangesneden en na een prima loopactie van man-in-vorm Jens Naessens verlengde hij de bal in doel.

   

  Naessens liep voorbij de eerste paal weg van doel en passeerde daarbij zowaar in totaal vijf paarshemden, het grote euvel wanneer voor  zonedekking wordt gekozen. Knap ingeoefend, het moet gezegd.

   

  Karel Fraeye

  VIDEO: Beerschot Wilrijk - Westerlo in 3 minuten:

  bron: Proximus League