• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Naert na marathongoud: "Ik, Europees kampioen? Zeg dat nog eens!?"

  Koen Naert

  Een emotionele Koen Naert na zijn triomf op de marathon.

  Na het goud van de Tornados en Thiam wist ook Koen Naert Europees goud te veroveren op het EK atletiek. "Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, is dat fantastisch."

  Koen Naert was met medailleambities naar Berlijn afgezakt, maar weinigen hadden hem een kans op het goud toegedicht. "Ik heb nooit over goud gesproken, maar ik was er wel mee bezig", geeft hij toe.

   

  "Ik heb getraind met de gedachte hier solo over de finish te komen. Vroeger deed ik dat ook, maar dan zei ik meteen: "Koen, je moet realistisch zijn." Nu had ik voor het eerst het gevoel dat het misschien wel zou lukken. Die stap heb ik gezet."

   

  "Ik had een heel goeie voorbereiding en een heel goeie dag. Ik was zó zenuwachtig vanochtend. Maar blijkbaar is dat een goed teken. Ik was de hele wedstrijd gefocust. Hier heb ik zo hard voor gewerkt. Ik ben blij dat ik het heb kunnen afmaken."

  Uitslag EK marathon

  1.  Koen Naert - 2u09'51"
  2. Tadesse Abraham (Zwi) op 1'33"
  3. Yassine Rachik (Ita) - 2'18"
  4. Javier Guerra (Spa) - 2'31"
  5. Eyob Ghebrehiwet Faniel (Ita) - 2'52"

  De demarrage van Naert

  "Ik dacht: ik moet de Belgische vlag juist vasthouden"

  Naert heeft de zege niet gestolen. Op 10 kilometer van de finish nam hij het heft resoluut in handen. "Ik ben iemand die graag meehelpt, maar Elise had gezegd: ik wil je de eerste 30 kilometer niet vooraan zien. En je moet altijd luisteren naar je vrouwtje."

   

  "Ik heb zoveel mogelijk krachten proberen te sparen voor wanneer iemand zou aangaan. Maar ik was blijkbaar de enige die aanging. Ik voelde me zo sterk. Na 30 kilometer dacht ik: nu breekt het open. Maar er gebeurde niet veel. Zonder krachten te verspelen waren we met 3 weg. Dat was het podium, maar daar was ik niet tevreden mee."

   

  "Op 10 kilometer van het einde dacht ik: dit is het moment. Ik deed het tempo naar omhoog en heb niet meer omgekeken. Ik heb altijd wat reserve gehouden, want in de marathon kan er veel gebeuren. Je kunt super zijn tot kilometer 36 en op kilometer 37 een inzinking krijgen."

   

  "De laatste 3 kilometer waren afzien, maar ik kon het niet geloven toen ze zeiden dat ik 1 minuut voorsprong had. Ik heb er nog alles uitgeperst. Wat ik dacht op het einde? Ik moet zorgen dat ik de Belgische vlag goed vasthoud, met de zwarte kant aan de rechterkant."

  Dolle vreugde na de finish

  "Liefde voor de sport"

  De opgang van de 27-jarige Naert is opmerkelijk. Enkele jaren geleden was hij nog verpleger in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Toen kreeg hij een klein profcontractje van de Waalse federatie en nu is hij Europees kampioen.

   

  "De liefde van de sport", is de verklaring van Naert. "Ik doe wat ik graag doe en word omringd door een fantastische familie. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, is dat fantastisch."

  "Alle puzzelstukjes vielen in elkaar"