• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Kimeli: "Hij viel huilend in mijn armen na diskwalificatie"

  Kimeli hijgt uit na de 5.000 meter.

  Kimeli werd geschrapt uit de uitslag.

  Naast tranen van geluk vloeiden er gisteren ook tranen van ontgoocheling in het Belgische kamp.  Isaac Kimeli eindigde tijdens de Europese Kampioenschappen 5e op de 5.000 meter, maar werd na de race gediskwalificeerd. "We zijn er allebei kapot van", zegt coach Tim Moriau.

  Coach van Kimeli: "Dit voelt onrechtvaardig aan"

  Op 300 meter van de streep leek Isaac Kimeli (24) nog kans te maken op een medaille. Uiteindelijk nam onze landgenoot vrede met de 5e plaats. Maar omdat Kimeli na de start te vroeg naar binnen was gekomen, werd hij geschrapt uit de uitslag.

   

  "We zijn er allebei kapot van", reageerde zijn trainer Tim Moriau. "Isaac was te gretig bij de start en is te vroeg en lichtjes nonchalant over een kegeltje gestapt. Hij is absoluut terecht gediskwalificeerd."

   

  "Maar omdat Kimeli er geen enkel voordeel uithaalde en niemand hinder ondervond, voelt dit ook wel onrechtvaardig aan."

  "Het viel me zwaar om Isaac zo te zien"

  Moriau moest Kimeli na afloop troosten. "Jarenlang hebben we naar deze prestatie toegeleefd", zegt Moriau. "En dat wordt ons op zo'n stomme manier ontnomen."

   

  "Het sportieve primeert, maar als coach denk ik ook meteen verder. Hier hangt zo veel vanaf: zijn sponsorcontract, zijn profcontract, noem maar op."

   

  "Zelf kan ik dit wel plaatsen, al ga ik ook passioneel met de sport om. Maar het viel me zwaar om Isaac zo te zien. Hij had zijn emoties niet meer onder controle. Eerst was er pure woede en moest ik hem kalmeren. Daarna viel hij huilend in mijn armen en moest ik hem troosten."

  VIDEO: Daarom werd Kimeli gediskwalificeerd