"België zou de Europese Kampioenschappen in 2022 moeten binnenhalen"

  Zien we de Europese Kampioenschappen over 4 jaar in België?

  Atletiekgoeroe Wilfried Meert heeft al heel wat meegemaakt, maar ook hij heeft de voorbije week regelmatig zijn ogen uitgewreven. "Ik heb de laatste 30 jaar alle EK's meegemaakt en dit is ongezien voor België."

  3 keer goud, 2 keer zilver en 1 keer brons. "Op den duur begon je in je arm te knijpen en te zeggen: is dit een droom of werkelijkheid?", zegt Wilfried Meert over de prestaties van de Belgische atleten in Berlijn. "Ik heb de laatste 30 jaar alle EK's meegemaakt en dit is ongezien voor ons land."

   

  Opvallend: België doet nu plots zelfs mee op de lange afstand, met Koen Naert en Bashir Abdi als uitschieters. "De Kenianen zijn hier natuurlijk niet, maar met 2u09' doe je ook mee op WK's of de Spelen. Dat is heel bemoedigend. Ik hoop dat Koen hiermee aan andere jongens toont dat het toch kan, ondanks de dominantie van de zwarte atleten."

   

  Voor Meert zijn deze successen geen toeval. "We hebben enkele anciens, zoals de Borlées, die nog heel gedreven zijn. De jongeren trekken zich daaraan op."

   

  "Er is een generatie in België geweest waarbij de atleten dachten: oef, ik ben geplaatst en ik mag meedoen. Maar deze generatie wil ook presteren. Iedereen overtreft zich. We zullen nog mooie zaken beleven met de huidige generatie."

  Deze atleten zijn niet alleen blij dat ze erbij zijn, ze willen presteren. We zullen nog mooie zaken beleven met de huidige lichting.

  Wilfried Meert

  "Dit soort mini-Spelen moeten wij als België aankunnen"

  Het EK atletiek in Berlijn was een onderdeel van de Europese Kampioenschappen, waarvan de andere sporten in Glasgow werden afgewerkt. Wilfried Meert is een grote fan van het concept en hoopt dat België in het gat springt.

   

  "Dit zouden wij in België ook moeten kunnen. Zal België ooit nog de Spelen kunnen organiseren? Ik denk het niet. Het WK voetbal? Ik denk het niet. Maar dit soort mini-Spelen moeten we als kleine land wel aankunnen."

   

  "Ik hoop dat we meespelen voor de volgende editie in 2022. Wij kunnen de 7 sporten netjes verspreiden: atletiek in het Boudewijnstadion, zwemmen en turnen in Antwerpen, wielrennen in Gent, roeien in Hazewinkel of Brugge, mountainbike in Houffalize, golf ergens in Waals-Brabant,... Je kunt heel België bij zo'n competitie betrekken. Daar moet toch politieke steun voor te vinden zijn."