• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ze doen het! Europees zilver en brons voor de Borlées

  Kevin (zilver) en Jonathan (brons) waren op de afspraak in de finale van de 400m

  Kevin (zilver) en Jonathan (brons) waren op de afspraak in de finale van de 400m

  Kevin en Jonathan Borlée zijn allebei in de medailles geëindigd op de Europese kampioenschappen in Berlijn. De broers finishten als twee en drie op de 400 meter. De Britse topfavoriet Hudson-Smith snelde naar de gouden medaille.

  VIDEO: Kijk naar de EK-finale van de 400 meter

  Zilver en brons: ene Borlée doet haasje over met de andere

  In de finale moest Kevin Borlée in de ondankbare baan 1 aan de slag, Jonathan kreeg baan 4 toegewezen. Topfavoriet Hudson-Smith stond tussen de tweeling in baan 3. Een voorteken: goud tussen zilver en brons?

   

  De Engelsman versmachtte de tegenstand met een blitzstart, van de broertjes was Jonathan het beste weg. Die laatste leek lang uitzicht te hebben op de zilveren plak, maar daar stak Kevin Borlée ultiem nog een stokje voor met een eindschot.

   

  Kevin gooide zich uiteindelijk als 2e over de streep, in een tijd van 45"13, Jonathan zwoegde naar de 3e plek in 45"19. Dat belooft alvast voor de finale van de 4x400m, die morgen op het programma staat.

   

  Het goud ging naar de Brit Hudson-Smith, die een tijd van 44"78 liet optekenen.

  Kevin Borlée: "Ik heb hier geen woorden voor"

  Kevin Borlée was de snelste der broers Borlée, maar leek na de finale vooral tevreden dat ook zijn broer een podiumplek kon versieren. "Het is echt gek,  we hebben met 2 gepresteerd, het is ongelooflijk."

   

  "Het was moeilijk, maar dit is de overwinning van het doorzettingsvermogen. Om dit te doen met Jonathan, daar heb ik geen woorden voor. Het ene jaar is het andere niet, maar we hebben nooit opgegeven. We hebben ons te pletter gewerkt na onze blessures."

   

  Tijdens de wedstrijd voelde ik me heel sterk, ik riep nog “komaan Jo, komaan” naar mijn broer. Na de streep draaide ik me meteen om, en ik zie dat hij onmiddellijk weet dat hij derde was geworden. Ik kijk nog eens naar het scorebord en zie daar "Belgium, Belgium" staan. Prachtig!

  Jonathan: "Morgen kunnen we opnieuw naar een medaille dingen"

  Ook Jonathan Borlée was na de finale gelukkig. Hij vond het gedeelde podium met zijn broer "een droom".

   

  "We hebben hier al heel lang naar toegewerkt. Dit seizoen was heel moeilijk, maar we bleven hard werken. Mijn niveau werd steeds beter dit seizoen. Ik ben echt voldaan met deze podiumplaats."

   

  "Ik liep bijna de hele race op de 2e plek, maar na 100 meter had ik al zware benen. Het was een zeer gecompliceerde wedstrijd. Na de meet heerste er veel vreugde. Vanavond geen al te groot feestje, want morgen kunnen we met een fantastische ploeg opnieuw naar een medaille dingen."

  Het verslag van de finale in Het journaal:

  1e podiumplek voor Jonathan, 3e medaille voor Kevin Borlée

  Voor Kevin Borlée is het de 3e individuele medaille op een groot kampioenschap. In 2010 werd hij in Barcelona Europees kampioen, een jaar later bracht hij brons mee van het WK in de Zuid-Koreaanse stad Daegu.

   

  Jonathan Borlée, met 44"43 Belgisch recordhouder, staat voor de eerste keer op het podium. Het is wel de vierde keer dat hij de top 6 haalt bij een belangrijke afspraak: 5e op het WK 2011, 6e op de Olympische Spelen in 2012, 4e op het WK 2013 en nu 3e op het EK.