• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Riel: "Niet de verhoopte medaille, maar toch heel tevreden met brons"

  Marten van Riel in actie in Glasgow.

  Met brons voor Marten Van Riel en Jelle Geens op de 5e plaats gooiden de Belgen hoge ogen op de triatlon op de Europese Kampioenschappen. "Het was een stressvolle week met mijn voetblessure. Ik heb het risico genomen, maar het was het waard", zegt Van Riel.

  Marten Van Riel heeft een hele week getwijfeld of hij wel zou meedoen aan de wedstrijd, maar uiteindelijk nam hij het risico om toch te starten. "Ik heb vocht in mijn bot en dat kan uitmonden in een stressfractuur. Ik heb het risico genomen en uiteindelijk was het het waard. Ik denk dat het nog meevalt. Uiteindelijk had ik er alleen last van in de laatste kilometer. Hopelijk ben ik na dit EK niet te lang out."

   

  "Toch is het uiteindelijk niet de verhoopte medaille geworden, maar ik ben toch blij met brons. Ik heb er hard voor moeten werken. Ik heb door problemen met mijn wetsuit en door die tape aan mijn voet 15 seconden verloren bij de wissel. Ik heb in mijn eentje het gat moeten dichten bij het fietsen. Ik ben er net bij geraakt. Daar lag de sleutel voor deze medaille."

   

  "Bij het lopen was het vervelend dat Le Corre steeds tempoversnellingen had. Als ik mijn eigen tempo had gelopen, had ik misschien zilver gehaald, want dan had ik Alarza wel op achterstand kunnen houden. Maar ik ben er vol voor gegaan om Le Corre te kloppen. Alleen was hij vandaag iets sterker", zegt Van Riel, die nog meegeeft dat hij wellicht niet zal starten in de gemengde estafette morgen.

  Geens: "Als ik vooraan kan beginnen bij het fietsen, was er meer mogelijk"

  Jelle Geens kwam bij het lopen vanuit de achtergrond nog dicht bij de medailles. Maar uiteindelijk werd hij 5e. "Als ik vooraan kan beginnen bij het fietsen, zit er meer in. Maar het zwemmen blijft mijn werkpunt. Ik kreeg dan ook nog een grote slok water binnen, waardoor ik 30 seconden naar mijn adem moest zoeken."

   

  "Uiteindelijk denk ik dat deze 5e plaats het hoogst haalbare was. Op het einde ben ik ook niet meer voluit gegaan, ook om mij wat te sparen voor de estafette voor morgen. Daar is veel mogelijk (als Van Riel meedoet, zie boven)."

  Coach Baelus: "Er had misschien meer ingezeten"

  Coach Nick Baelus was gelukkig met het brons voor zijn poulain. "Er had misschien zelfs meer ingezeten, als Marten niet zo met zijn krachten had gegooid. Maar dat ligt in zijn aard. Hij heeft geprobeerd bij het fietsen Le Corre af te schudden. Dat moest ook om te winnen. Maar ik ben heel blij met zijn 3e plaats."