• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nafi Thiam heeft EK-goud en Grand Slam beet op de zevenkamp

  Nafi Thiam

  Op haar 23e heeft Nafi Thiam alles gewonnen wat er te winnen valt.

  Nafi Thiam heeft op de Europese kampioenschappen in Berlijn een gouden medaille behaald in de zevenkamp. Op de 800 meter, het laatste onderdeel van de zevenkamp, moest ze 10 seconden toegeven op de Britse Johnson-Thompson, maar dat was voldoende voor het goud. 

  Kijk hoe Nafi Thiam naar de Europese titel loopt

  Valse noot na 1e dag

  Nafi Thiam heeft na de olympische en de wereldtitel nu ook de Europese titel op zak. Op de afsluitende 800 meter was Thiam (2'19"35) slechts 10 seconden trager dan haar dichtste belaagster Johnson-Thompson, die de race won in 2'09"84.

   

  Thiam begon met een valse noot aan haar Europees kampioenschap, want na de 100m horden, het hoogspringen, het kogelstoten en de 200m sloot ze de eerste dag af op een "teleurstellende" 2e plek. 

   

  Op de 2e dag van de zevenkamp kwam de olympische kampioene van Rio beter voor de dag. In het verspringen bleef ze met 6m60 een zucht van haar persoonlijk record, waarmee ze de schade beperkte op Johnson-Thompson, die naar 6, 68m zweefde. Na het verspringen stond Thiam zo'n 213 punten bij de Britse in het krijt.

  Nafi Thiam met een kroontje.

  Koningin Nafi.

  Opluchting na het speerwerpen

  Het speerwerpen fungeerde als het onderdeel van de hoop. Nafi Thiam moest minstens 10 meter verder gooien dan Johnson-Thompson, wilde ze met een gerust gemoed naar de 800m kunnen afzakken.

   

  Thiam begon voorzichtig, want bij haar eerste worp kwam ze niet verder dan 46,36m, slechts 4 meter verder dan de Britse, die vol risico een nieuwe PR liet optekenen van 42,16m. 

   

  Na Thiams's 2e worp maakten de blikkerend witte tanden van Johnson-Thompson plaats voor een grimas, want Thiam toonde veerkracht met een worp van 53,55m. De opluchting bij de Belgische veranderde even later in euforie, toen ze met 57,91m een ultieme worp deed naar de Europese titel. 

  800m loopt niet meer mis, Grand Slam is compleet

  Het kon en mocht nu niet meer mislopen, want Nafi Thiam mocht de 800m maar liefst 15 seconden trager afleggen dan de Britse.

   

  En het liep ook niet meer mis. De slome start van Johnson-Thompson in die 800m speelde Thiam volledig in de kaart. De Belgische kon makkelijk meeglijden met haar concurrentes, en hoewel de Britse met een ultieme eindsprint nog naar de Europese titel dong, hield Thiam stand. 

   

  Zo behaalt Nafi Thiam na de olympische titel in Rio en de wereldtitel in Londen nu ook de Europese titel in Berlijn. Daarmee is de Grand Slam voor de nog altijd maar 23-jarige Thiam een feit. Met 6816 behaalde EK-punten strandt Thiam overigens op slechts 7 punten van het kampioenschapsrecord, maar dat zal haar wellicht worst wezen.

  Thiam: "3 titels in 3 jaar tijd, het is ongelooflijk"

  Een uitgelaten Nafi Thiam werd na de wedstrijd opgevangen door Maarten Vangramberen. "Dit was echt een zwaar weekend. Ik ben op zoek moeten gaan
  naar mijn limieten, maar ik heb niet opgegeven."

   

  "Ik heb mezelf wel moeten blijven oppeppen. Voor het slapengaan, bij het ontbijt, en voor de wedstrijd zei ik tegen mezelf: “Ik kan het, ik ben capabel genoeg om het te doen”. En ik ben blij dat het gelukt is."

   

  “Het is niet omdat het goed begint, dat het goed eindigt. Andersom is dat net hetzelfde. Ik heb vandaag bewezen dat je niet al te vroeg conclusies mag trekken, en dat je altijd tot het uiterste moet gaan. Op de Olympische Spelen in Rio en op het Wereldkampioenschap in Londen had het ook verkeerd kunnen aflopen. Ik heb die gouden medaille vandaag in de laatste proeven gewonnen.”

   

   Welke waarde heeft die Europese titel, na haar zeges in Rio en Londen, nog voor Thiam? “Het is ongelooflijk. Drie titels in drie jaar, en ik ben nog jong, nog maar 23. In deze sport kan je heel snel hogerop geraken, maar het kan ook snel gedaan zijn. Ik geniet er op dit moment gewoon van, maar ik blijf sowieso werken."