• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Buggenhout: "Over 2 jaar dezelfde situatie, dan is Tokio verloren"

  Volgens Koen Van Buggenhout is er een nieuwe zwemgeneratie op komst.

  Volgens Koen Van Buggenhout is er een nieuwe zwemgeneratie op komst.

  Koen Van Buggenhout is technisch directeur topsport van de Vlaamse zwemfederatie. Hij heeft zijn bezorgdheid geuit over de zwemprestaties van onze Belgen op dit EK, maar probeert de toekomst toch ook positief in te zien. "We gaan ervoor vechten", zei hij vastberaden.

  "We zitten met 2 belangrijke pijnpunten"

  "We hebben op dit EK maar 1 medaille behaald. Voor Kimberly (Buys) is dat goed, het was voor haar een doel op zich. Het is een lichtpunt in een moeilijk toernooi, daarom dat we er zo blij mee zijn."

   

  "Maar het neemt niet weg dat we met problemen zitten. Er moet zaken evolueren zodat we ze kunnen aanpakken", verduidelijkt Van Buggenhout. "Het Belgische zwemteam zit met 2 pijnpunten."

   

  "Ten eerste zijn er een aantal zwemmers, die niet in bloedvorm zijn en die dat wel zouden moeten zijn. Doorheen het jaar zwemmen ze goede tijden waarmee ze zich rechtstreeks plaatsen. Deze tijden worden niet herhaald op het EK. We willen op z'n minst seizoensbesttijden zien."

   

  "Ten tweede zijn er spanningen in de ploeg die de prestaties niet omhoog trekken. Met betere afspraken hopen we naar een betere ploeg, een echt team Belgium te gaan. Een team dat zwemmers sterker maakt."

  De "rare" Olympische Spelen van Rio

  Op de Olympische Spelen in 2016 behaalde Pieter Timmers een zilveren medaille. Toch was er veel commotie rond de estafetteploeg. "Het waren inderdaad rare Spelen, maar we haalden er wel een medaille en zwommen 4 finales."

   

  "Helaas onthoudt iedereen de diepe wonden die toen geslagen zijn. Nu blijkt dat er nog steeds problemen zijn en de samenwerking is ook niet optimaal."

   

  "Iedereen die bij het team betrokken is, moet zich positief engageren en de mensen die een leidende functie hebben, moeten duidelijke afspraken maken. Op de Spelen van 2016 was er ook een duidelijke verdeeldheid tussen het Vlaamse en het Waalse kamp."

   

  "Uiteindelijk hebben we in Rio toch ook goede resultaten behaald. De heren die daar gepresteerd hebben, hebben wat mij betreft te weinig krediet gekregen. Toch kan de samenwerking in het Vlaamse kamp beter. Daarom moeten we eens bekijken hoe we beter kunnen samenwerken."

  In Rio behaalde Timmers een zilveren medaille.

  In Rio behaalde Timmers een zilveren medaille.

  "Niet iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid, waardoor spanningen ontstaan"

  Eddy De Smedt,  directeur topsport van het BOIC, riep op tot een serenere sfeer. "Er moeten duidelijkere afspraken worden gemaakt en de verschillende functies in de ploeg moeten op voorhand duidelijker omschreven worden."

   

  "Dat wordt nu nog te veel blauwblauw gelaten en niet iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid, wat voor spanningen zorgt. Het wordt een uitdaging, maar iets wat we moeten aanpakken tegen het volgende toernooi."

   

  "Het is te zwart-wit om te denken dat de Belgen niet goed aan mekaar hangen. Als er al wordt gesproken over verdeeldheid, dan is dat niet tussen de zwemmers. Ook de problemen die er geweest zijn tussen de zwemmers in de nasleep van de Olympische Spelen zijn uitgepraat en opgelost."

  Nieuwe generatie op komst

  Los van alle spanningen heeft het team nog genoeg talent om de generatie die al even meegaat, op te volgen. Dat beaamt ook Van Buggenhout. "Of ze goed genoeg gaat zijn om de resultaten van de vorige generatie te herhalen of te verbeteren, gaat nog moeten blijken."

   

  "Ik zie zeker jongeren die potentieel hebben en die op een leeftijd het niveau behalen die de vorige generatie op die leeftijd ook behaalde. Het niveau gaat natuurlijk altijd naar boven, we gaan dus nog moeten zien of ze in de toekomst stappen kunnen zetten."

   

  "Er zijn een aantal jongeren die zich willen engageren voor het zwemmen en die ambitie hebben om naar de Spelen te gaan en daar een prestatie te leveren. De Spelen zjin er al over 2 jaar, en dat staat in topsport gelijk aan morgen. De tijd is beperkt, maar we moeten de tijd nemen om goede beslissingen te nemen en die ook door te voeren."

   

  "Als we binnen een jaar in dezelfde situatie zitten, is Tokio verloren. Er is nog veel werk voor de boeg wat het uitdagend maakt. We hebben er wel zin in en bekijken het positief. We gaan ervoor vechten", besluit Van Buggenhout.

   

  Eerder liet ook al Sporza-commentator Sidney Appelboom zijn licht schijnen op de Belgische zwemprestaties.

  Het interview met Koen Van Buggenhout over het EK zwemmen