• home
 • video
 • pas verschenen

  Herbeleef hoe Nafi Thiam haar gouden zevenkamp verzilverde

  Nafi Thiam

  Herbeleef de gouden zevenkamp van Thiam.

  Nafi Thiam veroverde gisteren een gouden medaille op de Europese Kampioenschappen in de zevenkamp. Na olympisch goud en de wereldtitel is onze landgenote nu ook de beste van Europa. Een uitstekende worp in het speerwerpen was de sleutel tot de titel.

  100 m horden

  Nafi Thiam is geen uitblinker op de 100m horden. Maar met 13"69 bleef ze in Berlijn ver boven haar persoonlijk record (13"34). Haar beteuterde blik zei meer dan duizend woorden: 14e met 1023 punten. Ze had dus inhaalwerk op uitdaagsters Katarina Johnson-Thompon en Carolin Schäfer.

  Hoogspringen

  Het hoogspringen is de discipline waarin Thiam haar concurrenten meestal een mokerslag uitdeelt. Naar goede gewoonte bleef de olympische kampioen zitten tot de lat op 1,85 meter lag. Die eerste opdracht klaarde ze zonder problemen.

   

  Ook 1,88 en 1,91 meter vormden geen probleem voor Thiam, die op het WK in Götzis nog over 2,01m ging. Maar op 1,94m lukte het plots niet meer voor onze landgenote. Drie nulsprongen en een gedeelde eerste plaats in het hoogspringen was niet waar ze op had gehoopt. De titelstrijd kondigde zich plots heel spannend aan.

  Kogelstoten

  In het kogelstoten, een van haar sterkere onderdelen, lag er dus veel druk op de schouders van Thiam, die niet ontgoochelde. Met 14,81 meter bij haar eerste worp had ze meteen een goed resultaat beet.

   

  Maar er zat meer in, voelde de olympische kampioene. Met haar derde worp (15,35m) liet ze een persoonlijk record optekenen. Eindelijk werd de olympische kampioene wakker en sprong ze naar de leiding in de zevenkamp.

  200m

  Thiam had 100 punten voorsprong na het kogelstoten, maar wist op voorhand dat ze de schade zou moeten beperken op de 200m. Met 24"81 en een 13e plek stelde ze niet teleur, maar ze kreeg wel een opdoffer van Katarina Johnson-Thompson. De Britse imponeerde met een knaltijd van 22"88, de snelste Europese chrono ooit voor een 200m in de zevenkamp.

   

  Johnson-Thompson stootte Thiam zo na vier onderdelen weer van de troon en pakte een voorgift van 87 punten. Thiam zal in het speerwerpen het verschil moeten maken, want de Britse is een geduchte tegenstandster in het verspringen en op de 800m.

  Verspringen

  Ook na het verspringen zou het bang afwachten worden voor Thiam. De opdracht was de schade beperken, zodat ze in het speerwerpen het verschil kon maken.  Thiam hield er de spanning in tot de laatste sprong. 

   

  Bij haar laatste poging verbeterde ze zich tot 6,60 meter, maar Katerina Johnson-Thompson sprong bij haar laatste poging naar 6,68 meter. De Britse liep dus nog eens 26 punten uit bij het verspringen. Enkel een monsterworp bij het speerwerpen zou Thiam de Europese titel  opleveren.

  Speerwerpen

  Katarina Johnson-Thompson verdedigde in het speerwerpen een voorsprong van 113 punten op Nafi Thiam. Hier moest de wereld- en olympische kampioene het verschil maken. Ze zou zeker 10 meter verder moeten werpen dan de Britse om kans te houden op de titel. 

   

  De eerste worp loste de verwachtingen niet in en plots zag het er even minder goed uit voor onze landgenote, toen Thompson een persoonlijk record vestigde. Maar bij haar tweede worp raakte Thiam onder stoom. Ze wierp 53,55 meter en bij haar derde poging was het helemaal raak: 57,91 meter. Thompson kon haar worp niet meer verbeteren en de gouden medaille lag plots binnen handbereik, met 192 punten voorsprong.

  800m

  De laatste discipline moest beslissen over de Europese titel, die wel heel erg dichtbij was voor Thiam. Ze mocht 13 seconden verliezen op haar Britse concurrente Johnson-Thompson en dan was de Europese titel binnen op de zevenkamp.

   

  En ze maakte het helemaal waar! Na goud op de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap kroonde ze zich nu ook tot de Europese kampioene zevenkamp. Johnson-Thompson won de 800 meter in 2'09"84. Thiam volgde op 10 seconden (in 2'19"35), goed voor goud. Ze won de zevenkamp met 6.816 punten achter haar naam. Dat zijn slechts 7 punten minder dan het kampioenschapsrecord van de Britse atlete Ennis-Hill in 2010.