• home
 • video
 • pas verschenen

  Shuai Peng geschorst omdat ze dubbelpartner Van Uytvanck wou dumpen

  Shuai Peng

  De 32-jarige Shuai Peng mag tot 8 november niet tennissen.

  De Tennis Integrity Unit heeft de Chinese speelster Shuai Peng geschorst voor 6 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Peng wou vorig jaar vlak voor de start van Wimbledon haar dubbelpartner Alison Van Uytvanck inruilen voor een - in haar ogen - betere speelster. Ze had hier zelfs geld voor veil, maar Van Uytvanck weigerde.

  Shuai Peng draait al heel wat jaartjes mee op het circuit. In 2011 stond ze 11e op de wereldranglijst, in 2014 was ze de nummer 1 in het dubbelspel. Vorig jaar was Peng met Alison Van Uytvanck overeengekomen om te dubbelen op Wimbledon. Maar kort voor de start van het toernooi bood zich een betere optie aan.

   

  Enkel als Van Uytvanck zich zou afmelden met een blessure zou het plannetje van Peng kunnen doorgaan. Maar de Belgische bezweek niet onder de (financiële) druk die op haar gezet werd. Ze meldde het voorval aan de Internationale Tennisfederatie (ITF) en aan Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen.

   

  "Ze heeft op een zeer professionele en correcte manier gereageerd", zegt Kooken aan Sporza. "Het pleit voor haar dat ze de situatie perfect heeft ingeschat. Het gaat hier om iets anders dan matchfixing, maar dan dien je toch alert te zijn."

   

  Peng wordt door de Tennis Integrit Unit voor 6 maanden geschorst, waarvan de helft met uitstel. Ze moet ook een boete van 5.000 dollar betalen. "Dit is een sterk signaal van TIU", zegt Kooken. "Dit is op een andere manier dan matchfixing een aanval op de integriteit van je sport. Het is fijn om vast te stellen dat dat niet getolereerd wordt."