• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kimberly Buys vlindert naar bronzen EK-medaille

  Kimberly Buys pakt de 11e Belgische medaille op de Europese Kampioenschappen.

  België heeft op de slotdag dan toch een beetje geschitterd op de Europese Kampioenschappen in het zwemmen. Kimberly Buys eindigde als 3e in de finale van de 50 meter vlinderslag en smukt een zwak Belgisch EK op met brons.

  De bronzen race van Buys:

  "Dit geeft voldoening"

  Kimberly Buys was met de 3e chrono doorgestroomd naar de finale en in die eindstrijd tikte ze ook als 3e aan.

   

  Sarah Sjöström kaapte het goud weg in 25"16, voor de Deense Beckmann in 25"72. De 29-jarige Buys tikte aan na 25"74, 4 honderdste seconde boven haar eigen Belgische record.

   

  "Dit doet deugd", zegt Kimberly Buys. "Ik zwem net geen Belgisch record, maar dat maakt me op dit moment echt niks uit. Het was heel nipt, dat is zo bij een 50 meter."

   

  "Mijn start voelde niet goed aan, maar het zwemmen zelf en het aankomen gingen beter. Dit geeft voldoening. Op de 100 meter ging het niet en was mijn coach hard voor mij, de 50 ligt me van nature beter. "

   

  Gaastra: "Dit was een heel volwassen reactie van Kimberly"

  "Die bronzen medaille is heel knap", zegt coach Ronald Gaastra. "Ze had een grote klap gekregen in de halve finales van de 100m vlinderslag en werd ook door mij hard aangepakt. Dan is dit een heel volwassen reactie."

   

  "Meestal start Kimberly niet goed en dan heeft ze de neiging om te rushen. We hadden haar het advies gegeven om vier - in haar ogen - kalme slagen te doen en dan te versnellen. Ze zwemt zoals een steen van een berg rolt."

   

  "Of ze nu een nieuw contract zal krijgen van Sport Vlaanderen? Ze heeft nu een hele mooie troefkaart in handen. Ik denk dat zwemmen voor een contract extra druk heeft opgeleverd en dat kan niet de bedoeling zijn. We zullen nu alles op een rijtje zetten. Als Sport Vlaanderen Kimberly bij het vuilnis zet, houden we niet veel meer over."

  Buys: "Ik dacht deze voormiddag: 'Haal die medaille nu gewoon!'"

  Uitslag 50m vlinder    
  1. Sarah Sjöström (Zwe) in 25"16
  2. Emilie Beckmann (Den) 25"72
  3. Kimberly Buys 25"74
  4. Aliena Schmidtke (Dui) 25"77
  5. Melanie Henique (Fra) 25"84
  6. Ranomi Kromowidjojo (Ned) 25"88
  7. Anna Dowgiert (Pol) 26"18
  8. Anna Ntountounaki (Gri) 26"23

  Tweets:

  Kimberly Buys krijgt het brons om de nek

  Gaastra over Buys: "Dit is echt volwassen zijn!"