• home
 • video
 • pas verschenen

  Grimmig Nederlands duel in tijdrit, Duyck 9e

  Van Dijk verlengde met succes haar titel.

  Van Dijk verlengde met succes haar titel.

  Ellen van Dijk heeft op de Europese kampioenschapen de tijdrit bij de vrouwen van begin tot einde overheerst. In een doorregende tijdrit ging de Nederlandse op en over iedereen. Ann-Sophie Duyck zette de 9e tijd neer in Glasgow.

  Van Dijk heelt Duyck in

  Nederland heeft het EK tijdrijden overheerst. Met Van Dijk en Van der Breggen halen onze Noorderburen een gouden en zilveren medaille.  "Het niveau is enorm hoog", vertelde winnares Van Dijk achteraf.

   

  Titelverdedigster Van Dijk ging als laatste van start in een uitgeregende tijdrit. Maar de rensters die minuten voor haar gestart waren zagen de Nederlandse voorbijsnellen. Toen al leek ze haar titel te kunnen verlengen.

   

  Van Dijk leek niet stil te vallen, ondanks het spekgladde parcours. Nog voor halfweg wedstrijd haalde ze Duyck in. Een teken aan de wand dat het niet de dag zou worden van onze landgenote.

   

  De andere deelneemsters kwamen niet in het stuk voor. De Duitse Worrack toonde veel vechtlust en werd uiteindelijk 3e. Ze mocht even dromen van de titel maar aan de Nederlandse vrouwen was niets te doen.

   

  Van der Breggen, die na de wegrit zondag heel teleurgesteld was, zag haar landgenote op het einde 2 seconden sneller eindigen. Na de wedstrijd gunde ze de winnares geen blik waardig. "Ik had geen idee dat ik nog moest sprinten voor de titel", zei Van Dijk achteraf over de 2 seconden voorsprong.

  "Had gehoopt op top 8"

  Ann-Sophie Duyck eindigde op tweeënhalve minuut van de nieuwe Europese kampioene. Vorig jaar was de Belgische nog goed voor zilver. Met een 9e plaats bleef ze ver onder de verwachtingen. "Dit is niet waarvoor ik was gekomen", klonk het na afloop.

   

  "Ik heb geen excuus voor mijn slechte tijdrit. Vorig jaar won ik zilver in natte omstandigheden, dat kan het dus niet geweest zijn. Ik had gehoopt op een top", zei een teleurgestelde Duyck achteraf.

   

  Winnares Van Dijk snelde Duyck al vroeg in de wedstrijd voorbij. "Daar trok ik mij niets van aan. Ik wist dat het kon gebeuren. Als zo'n sterke renster achter mij start zit die kans erin."

   

  Van de regen had Duyck niet zo veel last. "Vooral de vroege starters hadden veel regen. Bij ons was het al veel minder erg."

  Uitslag tijdrit vrouwen

  1. Ellen van Dijk (Ned) - in 41'39"
  2. Anna van der Breggen (Ned) - 0'02" 
  3. Trixi Worrack (Dui) - 1'09"
  4. Audrey Cordon Ragot (Fra) - 1'56"
  5. Pernille Mathiesen (Den) - 2'09"
  6. Elisa Longo Borghini (Ita) - 2'12"
  7. Eugenia Bujak (Svn) - 2'21"
  8. Hayley Simmonds (GBr) - 2'28
  9. Ann-Sophie Duyck - 2'29"
  10. Lotta Lepistö (Fin) - 2'39"