Ga naar de inhoud

Was "snor van 2 watt" het geheime wapen van Campenaerts in Glasgow?

Victor Campenaerts snorde naar de Europese titel.

Dat Victor Campenaerts met zijn vak bezig is, is een understatement. De kersverse Europese kampioen tegen de klok verscheen vandaag met een snor op het toneel. Een fantasietje of is er meer aan de hand?

"Ik rijd 2 watt sneller met mijn snor, zei Victor"

Victor Campenaerts ging vanmiddag met een snor op jacht naar het goud in Glasgow. Anthony Pauwels, kinesitherapaut bij Quick-Step en de Belgische Wielerbond, liet aan onze commentatoren weten dat Campenaerts met zijn snor 2 watt sneller zou fietsen. Hallo, Anthony Pauwels?

 

"Victor is altijd bezig met alles te onderzoeken", legt Pauwels uit. "Bij de start vroeg Ryan Mullen (Ierse tijdrijder, red) aan Victor waarom hij zijn snor had laten staan. "Ik rijd er 2 watt sneller mee", antwoordde Victor."

 

"Het was wellicht wat om Mullen uit zijn tent te lokken en ik heb geen idee of Victor dat echt onderzocht heeft, maar het zou me zeker niet verbazen mocht hij het wel gedaan hebben."

 

"Victor ziet alles in functie van aerodynamica. Zo laat hij zijn rugnummer toch nog altijd oppinnen, omdat hij in testen gezien heeft dat een ingewerkt nummer in de trui niet sneller gaat. Ook zijn helm staat ver naar achteren, met de punt echt in de nek."

Het bijgeloof van Campenaerts

Sporza ging enkele maanden geleden met Campenaerts op onderzoek in de windtunnel. Aerodynamica gaat over veel meer dan fiets en tijdritpak, zo liet Campenaerts toen al merken.

 

De Europese kampioen vertelde dat hij zich voor een tijdrit sowieso scheert. "Ik heb ooit eens mijn baard laten staan voor een achtervolging op de piste. Toen reed ik verschrikkelijk slecht. Maar toen ik me geschoren had voor de tweede achtervolging, reed ik 15 seconden sneller. Sindsdien scheer ik me toch maar." Een stukje bijgeloof dus.

Mecanicien volgt voorbeeld van de Europese kampioen

Is een nieuwe trend nu geboren in het Belgische kamp? Anthony Pauwels: "Victor deelt hier de kamer met zijn goeie vriend Yves Lampaert. Het is geweldig om hen bezig te zien, een beetje bekvechten en elkaar uitdagen. Maar ik denk niet dat Yves nu ook voor zo'n snor zal kiezen."

 

"Ik zag vanochtend wel hoe een mecanicien het voorbeeld van Victor al had gevolgd. Gisteren had hij nog een volle baard en snor, vanmorgen zat hij alleen nog met een snor aan tafel. Ik heb zelf ook een baard, maar ik zal die toch laten staan."

Kinesitherapeut Anthony Pauwels (hier met Julian Alaphilippe), broer van Serge Pauwels.