• home
 • video
 • pas verschenen

  Vreemd, topzwemster houdt in na 1 lengte. Ze aasde op revanche

  Pernille Blume

  Pernille Blume gaat pijlsnel van start.

  Op de Europese kampioenschappen heeft de Deense atlete Pernille Blume een vreemde wedstrijd gezwommen. In de halve finales van de 100 meter vrije slag stopte ze even na een lengte. "Nog nooit gezien", stamelden onze commentatoren.

  Blume tikt aan bij keerpunt

  Pernille Blume ging pijlsnel van start. De olympische kampioene op de 50 meter stormde in de eerste lengte naar 23"98. Met die tijd lag ze ruim anderhalve seconde voor op de concurrentie.

   

  Maar de Deense deed iets vreemds. Bij het keerpunt leek Blume te stoppen. Ze tikte aan voor ze draaide en verloor op die manier veel tijd.

   

  "Dit heb ik nog nooit gezien op een groot toernooi. Ze had ook maar twee keer geademd", merkte onze cocommentator Sidney Appelboom op. "Gaat ze zich nog wel kwalificeren?"

   

  Neen, want met 54"71 zwom Blume pas de 10e tijd in de halve finales. Enkel de top 8 mag om de medailles bikkelen.

  Geen revanche

  "Een topzwemmer vergist zich niet", weet oud-olympiër Sidney Appelboom. En dat deed Pernille Blume ook niet.

   

  Ze wou revanche nemen voor haar nederlaag op de 50 meter vrije slag. Dat nummer verloor ze met 1 honderdste verschil van haar Scandinavische concurrente Sarah Sjöström. De Zweedse won in 23"74, Blume zwom naar zilver in 23"75.

   

  Op de 100 meter vrije slag wou Blume bewijzen dat ze sneller was én zich kon plaatsen voor de finale. Dat plannetje mislukte. Ook omdat Sjöstrom wel de finale zwemt.

   

  "Het was een persoonlijke beslising", legde Blume uit op de Deense tv. "Mijn coach zal boos zijn, maar dat is dan maar zo."

  Sarah Sjöstrom en Pernille Blume na de finale van de 50 meter vrij.