• home
 • video
 • pas verschenen

  Thiam: "Een grand slam? Daar lig ik niet wakker van"

  Nafi Thiam

  Vorig jaar kroonde Nafi Thiam zich tot wereldkampioene.

  Op haar 23e heeft Nafi Thiam bijna elke titel al op zak in de zevenkamp. Behalve het Europese goud. Die kans krijgt ze deze week in Berlijn.

  Thiam: "Ik vind elke titel even belangrijk"

  Als je haar palmares bekijkt, kan het bijna niet foutlopen voor Nafi Thiam in de Duitse hoofdstad. "Ik moet het nog altijd doen op de piste", reageert ze. "Een nulsprong, een blesure of een val: het kan allemaal snel gebeuren, zeker in een meerkamp."

   

  "Maar ik voel me goed. Op de meeting van Götzis heb ik bijna in elke discipline sterk gepresteerd. Daarom leef ik met vertrouwen naar de Europese kampioenschappen toe. Een garantie op de titel heb je evenwel nooit. Zoals gewoonlijk pak ik het onderdeel per onderdeel aan."

   

  Als Thiam de zevenkamp wint, scoort ze een grand slam. Na de olympische en de wereldtitel heeft ze dan ook Europees goud in haar prijzenkast hangen. "Daar lig ik nu niet wakker van", antwoordt Thiam. "Ik train elk jaar erg hard voor welk kampioenschap dan ook. Ik vind elke titel even belangrijk. Of ik die al gewonnen heb of niet."

   

  Het niveau zal hoog liggen, weet Thiam. "De beste meerkampsters komen nu eenmaal uit Europa. Vorig jaar op het WK stonden we met 3 Europeanen op het podium. En in Berlijn zijn we er opnieuw allemaal bij."

  Ik moet het nog altijd doen op de piste. Een nulsprong, een blessure of een val: het kan allemaal snel gebeuren.

  Nafi Thiam

  "Een beetje Nederlands"

  In het interview met Sporza schotelt onze man Nafi Thiam een vraag in het Nederlands voor. De wereldster schoolt zich bij. "Het lukt me al een beetje", antwoordt ze aarzelend.

   

  "Ik heb Nederlands op school geleerd, maar mijn woordenschat is nog niet uitgebreid voor een heel interview. Daarom verkies ik nu nog het Frans", lacht Thiam.

  Nummer 2 Maudens: "Beter doen dan Götzis"

  Naast Nafi Thiam nemen met Hanne Maudens en Noor Vidts nog twee Belgen vanaf donderdag deel aan de zevenkamp. Eind mei maakte de 21-jarige Maudens indruk op de meeting in Götzis, waar ze met 6.252 punten voorbij Tia Hellebaut klom naar de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden. 

   

  "Mijn doel is om beter te doen dan in Götzis. Dat moet lukken", vertelt Maudens, die op de top 10 mikt.

   

  "Op de horden heb ik de voorbije weken grote stappen gezet. Op de kampnummers is mijn techniek ook verbeterd. En ik ben sneller geworden. Later op het seizoen presteer ik gewoon beter."

   

  Samen met Noor Vidts staat Maudens in de schaduw van wereldster Nafi Thiam. "Ik ben 3 jaar jonger. Dat is veel voor een meerkampster. Misschien kom ik in de toekomst dichter in de buurt van haar. We zien wel."

  Vidts: "EK in mijn revalidatieproces"

  "Ik ben erg blij om hier te zijn", vertelt Noor Vidts, die de laatste weken last had van haar onderrug. "Alles is weer onder controle", verzekert ze, "maar dit kampioenschap valt wel nog in mijn revalidatieproces. Een topprestatie is dus voor later. Nu wil ik vooral mentaal en fysiek ervaring opdoen."