• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom faalden Nederlandse vrouwen? "Door gebrek aan oortjes"

  Nederland moest vrede nemen met zilver.

  Een pak wielervolgers fronsten gisteren hun wenkbrauwen toen de Nederlandse ploeg tijdens de wegrit zelf achter Anna van der Breggen reed. Bondscoach Thorwald Veneberg vertelt nu hoe de vork in de steel zit.

  Bondscoach: "Wilden Van der Breggen niet terugpakken"

  Op de Europese kampioenschappen in Glasgow leek Nederland gisteren op rozen te zitten in de wegrit voor de vrouwen. Anna van der Breggen reed in de vuurlinie met Elisa Longo Borghini, die in Rio al eens het onderspit moest delven in de sprint tegen de Nederlandse.

   

  Maar onder impuls van de oranjehemden zelf werden Van der Breggen en Longo Borghini teruggefloten. Een vreemde tactiek, waardoor Bastianelli uiteindelijk met goud aan de haal ging. Nederland moest vrede nemen met zilver voor Marianne Vos.

   

  Het gemis van de oortjes was volgens bondscoach Thorwald Veneberg de oorzaak voor het falen van de Nederlanders. "We konden niet inschatten hoe groot de voorsprong was van de 2 kopvrouwen", vertelt Veneberg aan de NOS.

   

  "De rensters dachten dat Van der Breggen en Longo Borghini een groter gat hadden geslagen. We wilden Anna zeker niet terugpakken."

   

  In de massasprint legde Oranje zijn boontjes te week op de 19-jarige Lorena Wiebes. "Helaas kreeg ze in de finale af te rekenen met krampen", weet Veneberg. "Uiteindelijk heeft Marianne Vos het goed gedaan met de 2e plaats.

  Van der Breggen werd ingerekend door haar eigen ploegmaten.

  Van der Breggen werd ingerekend door haar eigen ploegmaten.