• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Ketele is patron van het gebeuren, bezinning nodig bij de zwemfederatie"

  Eddy De Smedt.

  Eddy De Smedt analyseert de Belgische prestaties tot dusver.

  Eddy De Smedt, technisch directeur van het BOIC, mocht op de eerste dagen van de Europese Kampioenschappen al veel Belgisch eremetaal bewonderen. De Smedt maakt een eerste balans op en is kritisch voor de Belgische zwemsport. 

  Over de piste: "Medaillepotentieel op de Spelen"

  Met brons voor D'hoore in de scratch, zilver voor De Ketele in de puntenkoers en goud voor De Ketele/Ghys in de ploegkoers hebben de Belgische pistiers al flink gesprokkeld. "Het was bijna een demonstratie van overzicht, kracht en snelheid", jubelde Eddy De Smedt na de Europese titel in de ploegkoers.

   

  De technisch directeur van het BOIC loofde Kenny De Ketele. "Hij is elke keer recht uit zijn hart en acteert altijd met overtuiging en met liefde voor de sport. Dat is hij ook als coach naar de jongeren aan het vertalen. Hij wordt ook beschouwd als de patron van dit gebeuren. Het respect voor hem in de internationale pistewereld is enorm groot. En dat is terecht."

   

  Leuk extraatje: de ploegkoers komt weer op het olympische menu: "We hebben lang genoeg gevloekt dat de ploegkoers er niet meer bij was. Maar dit is fantastisch, ook voor de vrouwen. Dat betekent dat we echt kunnen spreken over medaillepotentieel."

  Over gymnastes: "Schitterend"

  Ook de gymnastes deden hun duit in het zakje, met gisteren drie individuele medailles. "Schitterend", zegt Eddy De Smedt. "Het begon al met die ploegenprestatie, want zelfs met geen perfect parcours eindigden ze 3e in de kwalificaties."

   

  "De coaches, atleten en de federatie hebben hun gelijk gehaald om te passen voor die teamfinale. Er is het potentieel om met de ploeg de top 8 na te streven en de individuele prestaties kunnen richting medailles gaan."

  Over zwemmen: "EK als evaluatiemoment gebruiken"

  In het zwembad in Glasgow vielen (nog) geen sprankelende Belgische prestaties te bespeuren. Vooral na het afzeggen van Pieter Timmers bleek nog maar eens dat de spoeling erg dun is.

   

  "Dat wordt een moeilijk verhaal, daar moeten we eerlijk in zijn. Daar is na Rio ook voor gewaarschuwd. De namen op de Spelen in Rio waren bijna dezelfde namen als in Londen vier jaar eeder. Er is absoluut nood aan heropleving."

   

  "Ik denk dat de zwemfederatie deze kampioenschappen echt moet aanpakken als evaluatiemoment. Waar staan we en wat kunnen we in de komende jaren doen? Ik denk dat daar bezinning, overleg en vooral samenwerking voor nodig is."

  Bekijk het gesprek met Eddy De Smedt