VIDEO: Indrukwekkende Derwael pakt goud en zilver op EK

  Derwael turnde 2x een foutloze oefening.

  Gymnaste Nina Derwael (18) heeft een dag om nooit meer te vergeten achter de rug op de Europese Kampioenschappen in Glasgow. In de finale van de brug met ongelijke leggers maakte ze haar favorietenrol waar en pakte ze het goud. Niet veel later verraste ze op de balk met een zilveren plak. "Ik ben superblij", reageert ze.

  Goud op de brug met ongelijke leggers

  Derwael, die wat tegenviel in de kwalificaties, kwam als 2e van de 8 finalisten in actie. Onze landgenote bezweek niet onder de druk en turnde een volledig foutloze oefening. Ze pakte uit met haar typische "Derwael-beweging" en liet uiteindelijk een score van 14.733 optekenen.

   

  De Zweedse Jonna Adlerteg, die zich met de beste score kwalificeerde, was meteen na Derwael aan de beurt. Ze kwam dichtbij Derwael, maar ging er niet over. Ook de andere finalisten beten hun tanden stuk op de score van Derwael, die zo zichzelf opvolgt als Europese kampioene aan de brug met ongelijke leggers.

   

  Het is de tweede Belgische medaille in Glasgow, de eerste gouden. Eerder won baanwielrenster Jolien D'hoore vrijdag brons in de scratch.

  Zilver op de balk

  Net na de finale van de brug met de ongelijke leggers moest Derwael een tweede finale afwerken. In de finale van de balk kwam ze als 7e in actie, waardoor de kersverse Europese kampioene toch wat tijd had om van haar gouden oefening te bekomen.


  De Nederlandse Sanne Wevers liet met 13.900 de richtscore optekenen. Derwael legde net als olympisch kampioene Wevers een foutloze oefening af. De moeilijkheidsgraad van onze landgenote lag net iets lager, maar met 13.600 deed ze beter dan in haar kwalificaties.


  Na Derwael kwam enkel de Duitse Pauline Schäfer nog in actie. De regerend wereldkampioene op de balk kwam snel ten val en zo ging Derwael lopen met het zilver, goed voor haar tweede medaille van het EK.

  De gouden oefening van Derwael

  Derwael juicht als de gouden plak binnen is

  Belgisch volkslied weerklinkt voor gouden Derwael

  De foutloze oefening op de balk

  Nina Derwael mag ook pronken met zilver op de balk

  Derwael: "Deze titel was voor mij moeilijker"

  "Dit had ik helemaal niet verwacht", straalt Nina Derwael met twee medailles om haar nek. "Ik ben superblij."

   

  "Aan de brug heb ik wat op zeker gespeeld. In de voorbereiding lukte een verbinding niet goed. Die hebben we er voor de finale geschrapt, dat gaf me meer zekerheid. Dat heeft geloond."

   

  Derwael verlengde haar Europese titel."De tweede vond ik moeilijker", reageert ze. "Ik had mezelf veel druk opgelegd. Ik ben heel blij dat het me gelukt is."

   

  Na goud op de brug deed de 18-jarige gymnaste er nog zilver bij op de balk. "Daarom keek ik zo serieus op het podium. Ik was blij, maar ik wou gefocust blijven voor de tweede finale. En die verliep naar wens."

   

  Als kers op de taart pakte Axelle Klinckaert brons op de grond. "Tijdens haar oefening heb ik zitten schreeuwen. Ik ben superblij voor haar."

   

  "De teamfinale hebben we laten schieten, maar dat blijkt nu de juiste keuze. We hebben een ongelooflijke dag beleefd."