• home
 • video
 • pas verschenen

  Turnbond over forfait teamfinale: "Beslissing in overleg genomen"

  De Belgische turnmeisjes passen voor de teamfinale.

  De Belgische turnmeisjes passen voor de teamfinale.

  De Belgische meisjesploeg zal op de Europese kampioenschappen in Glasgow niet deelnemen aan de finale van de teamcompetitie, een beslissing die her en der met flink wat gemor gepaard ging. "Maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan", zegt Lode Grossen, algemeen directeur van de turnfederatie.

  De Belgische meisjes hadden zich donderdag als 3e gekwalificeerd voor de medaillestrijd, na Frankrijk en Rusland. Maar de Belgische ploeg laat dus verstek gaan voor die finale. Lode Grossen geeft uitleg bij die keuze.

   

  "We hebben met de hele omkadering samengezeten: coaches, medische staf en ook de gymnasten. We hebben alles grondig besproken, de pro's en contra's afgewogen en gekeken naar onze doelstellingen", legt Grossen uit.

   

  "Ons doel is om met deze ploeg te schitteren op de komende Olympische Spelen. Het WK in oktober is daarvoor de eerste selectieprocedure. Op het WK moeten we er dus staan. Na alle argumenten in overweging te nemen, zijn we tot de conclusie gekomen dat de opeenvolging van belasting te zwaar zou zijn. Vandaar het forfait voor de teamfinale."

  "Begrijp ontgoocheling van ouders"

  Enkele supporters, onder wie ook ouders van gymnastes, hebben weinig begrip voor de beslissing. "Ik begrijp hun ontgoocheling", zegt Grossen. "Maar als we alles goed uitleggen, zullen ze het wel begrijpen. Het gaat ten slotte ook over de gezondheid van hun kinderen. De impact van turnen op een lichaam is echt zwaar en we moeten doseren."

   

  "We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan. Dit is een weloverwogen en doordachte beslissing, die genomen is met alle betrokken partijen. Ook de atletes zelf. Zij zijn uiteraard ook teleurgesteld, maar ze hebben er begrip voor. Iedereen begrijpt dat ons doel op de lange termijn ligt."

   

  "Normaal is het EK in mei en is er voldoende tijd om te rusten tussen het EK en het WK. Maar door dit nieuwe systeem van de Europese kampioenschappen is er totaal geen rustperiode. We moeten echt denken aan de fysieke integriteit van onze atleten."