Ga naar de inhoud

meest recent

      "Belgisch voetbal is allesbehalve FC de Fiscale Kampioenen"

       do 2 augustus 2018 07:07
      De Pro League is niet blij met het SP.A-wetsvoorstel.

      Als de huidige fiscale en sociale voordelen voor sportclubs wegvallen, is dat nefast voor de voetbalsector en bij uitbreiding de hele Belgische topsport. Dat zegt de Pro League op het wetsvoorstel van SP.A, dat het fiscale gunstregime voor voetbalclubs aan banden wil leggen.

      Er is deining ontstaan in de coulissen van het Belgische voetbal. De SP.A heeft immers een wetsvoorstel ingediend om de fiscale en sociale voordelen voor profsporters af te schaffen.

       

      Sportclubs genieten een vrijstelling van 80% op de bedrijfsvoorheffing en hebben ook een zeer voordelig RSZ-tarief.

       

      Het geld dat de clubs daarmee uitsparen - volgens bepaalde bronnen zo'n 150 miljoen euro - moeten ze investeren in hun jeugdopleiding. In de praktijk zijn het echter vooral de lonen van de eerste ploeg die gestegen zijn. 

      "Complex dossier wordt populistisch benaderd"

      De Pro League heeft in een brief gereageerd op het wetsvoorstel van de SP.A.

       

      Voorzitter Marc Coucke en CEO Pierre François betreuren "dat het complexe dossier populistisch benaderd wordt. De Pro League is allesbehalve "FC de Fiscale Kampioenen"", klinkt het.

       

      Coucke en François wijzen erop dat alle sportdisciplines van fiscale voordelen genieten. "Een afschaffing van de huidige regeling zou dus niet enkel de competitiviteit van de clubs uit de Pro League raken. De hele Belgische topsport zou getroffen worden, in alle disciplines."     

       

      De Pro League vindt de vergelijking met het buitenland niet relevant. Want ook daar, klinkt het, bestaan gunstmaatregelen voor topsport.

       

      "Om dan nog niet te spreken over de enorme bedragen inzake tv-gelden, die onze clubs sowieso al zwaar onder druk zetten op het internationale toneel."     

       

      De Pro League verwijst naar de krijtlijnen voor het huidige fiscale regime. Zo moest de sportfiscaliteit hertekend worden, omdat Belgische voetballers te snel naar het buitenland trokken. In de buurlanden kunnen voetballers immers van een gunstiger fiscaal regime genieten. 

      "Profclubs nemen hun verantwoordelijkheid"

      De Pro League stelt dat de fiscale voordelen voor sportclubs overigens wel degelijk terugvloeien naar de maatschappij.


      "Men kan er niet omheen dat profclubs hun verantwoordelijkheid nemen. Nooit lagen de investeringen voor de opleiding en omkadering van jeugdspelers hoger dan vandaag."


      "Die investeringen beantwoorden aan de vraag en verwachtingen van de toenmalige politieke wereld."


      "In 2017 promoveerde de wereldvoetbalbond FIFA de jeugdopleiding van de Belgische clubs met het kwaliteitslabel categorie 1."


      "Slechts zes andere landen in de wereld behoren met hun jeugdopleidingen tot deze categorie", feliciteert de Pro League zichzelf.


      Bovendien benadrukt de Pro League dat de huidige sociale en fiscale regeling ertoe bijgedragen heeft dat de Belgische voetbalclubs naar plaats 9 opgeklommen zijn op de UEFA-ranking.     


      "Zowel politici als journalisten, die vorige maand genoten van het uitzonderlijke parcours van onze Rode Duivels, geven we graag een overzicht van enkele Rode Duivels die bij onze clubs werden gevormd, dankzij de investeringen van deze clubs in hun jeugdopleiding."

       

      We denken aan Kompany, Dedoncker, Januzaj, Tielemans en Lukaku (Anderlecht), Batshuayi, Fellaini, Witsel en Chadli (Standard), Courtois, De Bruyne en Carrasco (Genk), Meunier (Club Brugge), Mignolet (STVV), enzovoort."

       

      "Aan ons samen om te beslissen of België ook in de toekomst door de wereld gezien kan worden als dat kleine land met grootse sportieve prestaties", aldus de Pro League.

      "Fragiele economische situatie"

      Volgens de Pro League bevindt het Belgische voetbal zich nog altijd in een "fragiele economische situatie".

       

      "De continuïteit van onze clubs wordt hoofdzakelijk verzekerd door de meerwaarde bij transfers van spelers naar het buitenland."

       

      "Een studie toont aan dat de profclubs in het seizoen 2016-2017 een bijdrage van 669 miljoen euro bruto "toegevoegde waarde" aan de economie leverden, 3.239 jobs creëerden, een rechtstreekse bijdrage van 67,3 miljoen euro aan de belastingen leverden, 11.000 jeugdvoetballers omkaderen en 300 sociale projecten voor 54.781 deelnemers organiseerden."

       

      "Als de huidige wetgeving herzien wordt, is een groot deel van deze gecreëerde meerwaarde niet langer aan te houden in de toekomst."     


       "De Pro League betreurt dat de vraag om afschaffing van het huidige statuut door sommigen ingegeven lijkt te zijn door een vertekend beeld van de huidige omstandigheden."

       

      "Wij vragen aan het beleid om de huidige regeling te handhaven. Een verandering van de wetgeving zal leiden tot een verarming van ons land, op sportief, cultureel, sociaal en zelfs financieel vlak", sluiten Marc Coucke en Pierre François hun brief af.