• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse schaatsbond luidt alarmbel over gebruik schildklierhormonen

  In een brief aan haar leden heeft de Nederlandse schaatsbond gewaarschuwd voor het gebruik van medicatie zonder medische noodzaak. "We hebben de laatste tijd signalen opgevangen dat schaatsers medicijnen krijgen voorgeschreven die ze niet nodig hebben." Het zou specifiek gaan over schildklierhormonen.

  Op 10 juli verstuurde Remy de Wit, technisch directeur van de Nederlandse schaatsbond, een brief naar alle aangesloten atleten. Daarin stelt de bond dat ze de laatste tijd signalen heeft opgevangen dat sporters medicijnen krijgen voorgeschreven die weliswaar niet op de dopinglijst van het Wereldantidopingagentschap WADA staan, maar waarvan het gebruik zonder medische noodzaak gezondheidsrisico's oplevert."

   

  In de brief worden schildklierhormonen niet specifiek genoemd, maar de KNSB heeft aan diverse media bevestigd dat het gaat om schildkliermedicatie. Die gebruiken sporters om meer energie te krijgen en snel vet te verbranden. De Nederlandse Dopingautoriteit wil schildklierhormonen op de internationale dopinglijst en adviseerde het WADA vorige maand om dat te doen.

   

  De Dopingautoriteit bevestigt het verhaal van de KNSB. "Wij zijn van mening dat er voldoende bewijs is dat schildklierhormonen momenteel worden misbruikt om atletische prestaties in de topsport te verbeteren", aldus het Nederlandse antidopingagentschap. "Er zijn gezondheidsrisico's voor het hart, de spieren en botten."

   

  Bij de licentieovereenkomst van de topteams voor het nieuwe schaatsseizoen wordt nu al een extra bepaling opgenomen. Daarin zal staan dat artsen "geen middelen mogen voorschrijven indien daar geen medische indicatie voor is".  Ook De Wit de schaatsers op om een klacht in te dienen als een arts hieraan meewerkt. 

  Er circuleerden al langer geruchten over misbruik