• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ketele over EK: "Ploegenachtervolging is meteen grote klapper"

  "Ons kwartet is in orde, een kwalificatie moet dus wel mogelijk zijn"

  "Ons kwartet is in orde, een kwalificatie moet dus wel mogelijk zijn"

  Kenny De Ketele heeft zijn ambities voor het komende EK baanwielrennen uitgesproken.  Vanavond rijden de Belgische baanwielrenners de ploegenachtervolging in Glasgow, maar de Belg droomt ook van een mooie individuele prestatie.

  In de Sir Chris Hoy-velodrome worden vanaf vanavond De Europese Kampioenschappen baanwielrennen gehouden, eerst staan de kwalificaties voor de ploegenachtervolging op het programma. Een belangrijke discipline voor de Belgen want de resultaten tellen mee voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2020. 

   

  "Als we ons vanavond kunnen plaatsen, zijn we op de Spelen al direct met 4 renners aanwezig. Daarom is het onze topprioriteit. Het is ook een onderdeel waarin we de meeste tijd moeten insteken. Het is het moeilijkste onderdeel op het schema. Het is direct binnenkomen met een grote klapper."

  "Vooral top 8 halen in ploegenachtervolging"

  De kwalificatietijden voor de Belgen moeten onder het Belgische record liggen volgens De Ketele. "Om bij de laatste 8 te eindigen, zullen we toch in de buurt moeten komen. Natuurlijk is onze ambitie om sneller te gaan."

   

  "Vanavond telt alleen de top 8. Met welke tijd we ons kwalificeren maakt niet zo veel uit. Wij zullen voor het podium sowieso te kort komen. We gaan zien wat er nodig is om op de 5e plaats te eindigen."

   

  Moreno De Pauw zal niet deelnemen aan de ploegenachtervolging. Volgens De Ketele maakt zijn afwezigheid niet zo'n groot verschil. "Ons kwartet is in orde, het moet dus wel mogelijk zijn om ons te kwalificeren."

   

  De ploegenachtervolging is een belangrijk nummer op het EK. "Het is het bijou van elk team. Het draait om prestige, het is een teamevenement. De ontlading bij winst is dan altijd groter dan bij individuele prestaties."

  "Titel op EK is een droom"

  De Gentse pistier heeft al vele titels op de baan op een EK en WK in de puntenkoers en ploegenkoers. Een medaille in de ploegenachtervolging lijkt een logische volgende stap. "Ik heb ooit eens een bronzen medaille behaald bij de beloften, maar dat is niet van hetzelfde niveau als vandaag."

   

  "Het is natuurlijk wel een droom om zoiets te behalen op een kampioenschap. Het is niet simpel en we zijn ooit eens begonnen met heel veel achterstand. Het lijkt erop alsof we altijd dat beetje blijven achterophinken. Ik blijf erin geloven, we hebben zo veel jongens die snel met een fiets kunnen rijden."

  "Hoop mee te spelen voor medaille in punten- en ploegenkoers"

  De Ketele komt ook nog in actie in de puntenkoers en in de ploegenkoers. "Beide onderdelen liggen me nauw aan het hart en ik behaalde daarin al verschillende titels. Ik hoop er toch ook mee te spelen voor een medaille." 

   

  "Dit jaar is het EK minstens even belangrijk als het WK omdat de kwalificatie voor de Spelen nu al start. We willen direct een goede start nemen richting Tokio, zodat er wat rust kan komen in het team."

   

  "Normaal gezien valt het EK in oktober. Het is dus leuk om in augustus eens te pieken en naar een kampioenschap toe te werken. De Olympische Spelen vallen ook altijd in augustus, het is een soort simulatie. We kunnen zien wat we moeten doen om in Tokio goed te zijn."

  Bekijk hier het volledige interview met Kenny De Ketele