• home
 • video
 • pas verschenen

  "Kaiser", de Braziliaanse spits die niet scoorde en toch bergen geld verdiende

  "Kaiser"

  "Kaiser" kende een merkwaardige carrière.

  Carlos Henrique Raposo.  De naam zegt u waarschijnlijk niet veel. Nochtans is zijn verhaal zeer opmerkelijk. Zo opmerkelijk dat er onlangs een boek en een documentaire over zijn carrière gepubliceerd werden. Een kleine introductie over de voetballer die geen voetballer was.

  "Kaiser"

  Carlos Henrique Raposo (55) werd geboren  in Brazilië. Net als vele jonge Brazilianen wou hij voetballer worden, en hij kreeg al snel de bijnaam "Kaiser", vanwege de gelijkenis met Franz Beckenbauer. Er was echter één groot probleem: Raposo kon niet voetballen. 

   

  Een carrière als profvoetballer zou er dus logischerwijs niet meteen inzitten, ware het niet dat Raposo geen gewone jongen was. Hij ondervond al snel dat zijn gebrek aan voetbaltalent geen struikelblok hoefde te zijn: hij beschikte namelijk over een andere gave. De Braziliaan werkte zich binnen in het wereldje van het voetbal. Niet als stervoetballer weliswaar. Wel als meester-leugenaar. 

  "Het leven is marketing"

  Raposo slaagde er met zijn vlotte babbel al gauw in vriendschappen te sluiten met toekomstige Braziliaanse sterren, onder wie Romario. Hij was een meester in het bespelen van anderen, manipuleren van journalisten, en gaf de beste feestjes. Hij was graag gezien in spelerskringen en in ruil lieten zijn nieuwe vrienden zijn naam af en toe vallen bij verschillende profclubs. 

   

  Verder knutselde hij compilatievideo's in elkaar met behulp van een lookalike. Alles stond in het teken van zijn carrière. Maar het plan werkte. De ene profclub na de andere liep in de val, en zo speelde "Kaiser" in zijn carrière voor een tiental clubs in binnen- en buitenland. Hij "speelde" onder meer voor Botafogo, Flamengo, Fluminense (Brazilië) en Ajaccio (Frankrijk).

  Het enige probleem van Carlos was de bal

  "De aanvaller die nooit een goal maakte of assist gaf"

  Zijn vriend en Braziliaans international Ricardo Rocha (ex-Real Madrid) wist maar al te goed dat Raposo slechts één groot probleem had: de bal.

   

  "Carlos zei tegen iedereen dat hij een aanvaller was, maar had in zijn carrière nog nooit een goal of assist gemaakt. Hij had totaal geen talent, maar het was een leuke gozer en zorgde voor een leuke sfeer bij elke club waar hij kwam."

   

  Bebeto, een andere ex-international, beaamt dit. "Hij was geen voetballer, maar hij kon het zo goed uitleggen. Hij liet je met de mond vol tanden staan."

  Tientallen clubs, amper wedstrijden

  Rest ons dé grote vraag: hoe is het mogelijk dat zijn bedrog nooit aan het licht is gekomen? Aangekomen bij een nieuwe club, zou hij toch door de mand vallen zodra hij moest spelen? Ook daar had "Kaiser" uiteraard een oplossing voor. 

   

  Zodra hij bij een nieuwe club tekende, probeerde hij zo snel mogelijk geblesseerd te raken. Hij kocht clubartsen om, betaalde jeugdspelers om hem zwaar te tackelen en manipuleerde journalisten. Ook ging hij meermaals op de vuist, zodat hij een rode kaart zou pakken. Alles met één groot doel: zijn onkunde aan de bal verbergen.

  "The greatest footballer never to play football"

  Uiteindelijk hield de leugen van Raposo stand, en in 1996 beëindigde hij zijn carrière na 26 jaar en passages bij tien verschillende clubs.

   

  Raposo inspireerde Rob Smyth, sportverslaggever bij The Guardian, om het verhaal om te zetten in een boek: "Kaiser! The greatest footballer never to play football". Ook de documentaire "Kaiser" vertelt dit bizarre verhaal, een verhaal over een voetballer die geen voetballer was.

  De spits die niet scoorde: