• home
 • video
 • pas verschenen

  Grote Belgische delegatie op EK atletiek: "Mét medaillekansen"

  Neemt 1 van deze Belgen goud mee naar huis?

  België trekt met de grootste delegatie atleten sinds 1950 naar de Europese Kampioenschappen. Die gaan maandag van start in Berlijn. "De Belgische top is iets breder geworden en er zijn Belgen die kans maken op een medaille", weet Sporza-commentator Marc Willems.

  België stuurt 32 individuele atleten en 2 teams naar de Duitse hoofdstad. Dat is de grootste delegatie sinds het EK 1950 in eigen land. "En de limieten zijn min of meer gelijk aan die van voorgaande EK's, of zelfs een beetje strenger. De conclusie is dat de Belgische top iets breder geworden is", zegt Marc Willems.

   

  "Er waren eigenlijk zelfs meer dan 32 atleten die de limiet gehaald hebben. Maar Milanov is geblesseerd en een aantal anderen hebben als 4e of 5e de limiet gehaald in hun discipline en mogen niet deelnemen."

  Philip Milanov

  Philip Milanov

  "Aantal ijzers in het vuur voor een medaille"

  Betekent een grote delegatie ook grotere medaillekansen? "Er zijn zeker atleten bij die kans maken op een medaille. We hebben een aantal ijzers in het vuur", weet Willems. "Iedereen gaat er al vanuit dat Nafi Thiam goud zal pakken, maar ze moet het natuurlijk wel nog altijd doen."

   

  "Ik denk dat Koen Naert ook zeker kanshebber is op een medaille in de marathon. Thomas Van der Plaetsen (titelverdediger op de tienkamp, red) heeft een voetblessure, maar kan een medaille halen als hij fysiek overeind blijft. Geen goud, want dat is normaal gezien voor de Fransman Kevin Mayer."

   

  "Eline Berings (100m horden, red) loopt de beste zomer van haar carrière en heeft momenteel de 5e Europese tijd van het jaar. Dan kun je ook een medaille halen, als je een geweldige race loopt. Bovendien waren er de afgelopen toernooien altijd verrassingen op de horden."

   

  "Dan hebben we nog Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi, die zelf gezegd hebben dat ze voor goud gaan op de 10.000 meter. En de Belgian Tornados (4x400m mannen, red) gaan ook altijd een medaille pakken."

   

  "Het is leuk dat we in zoveel verschillende disciplines Belgen hebben. Dat maakt het toernooi aangenaam. Ik denk dat heel wat Belgen de kwalificaties of de 1e ronde zullen overleven en dat we tamelijk wat Belgen in de finales zullen zien."

  Nafi Thiam

  Nafi Thiam

  "Groot verschil tussen limiet halen en meedoen in finale"

  "We moeten altijd een slag om de arm houden, maar het lijkt er dus wel degelijk op dat de Belgische top breder geworden is. Op het voorbije WK voor junioren heeft België ook 2 medailles gewonnen. Dat is knap voor ons land. Er zit dus wel nog wat jong talent aan te komen", vertelt Marc Willems.

   

  "De top is breder, maar er is nog een groot verschil tussen de limiet halen en sterk genoeg zijn om mee te doen in een finale. Er zullen heel veel atleten zijn die niet in de buurt komen van de finale, die op dit moment nog niet goed genoeg zijn voor een finaleplaats, maar wel nog kunnen groeien."

  400m-loper Jonathan Sacoor won onlangs goud op het WK voor junioren.

  400m-loper Jonathan Sacoor won onlangs goud op het WK voor junioren.