• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra: "Timmers kan misschien nog de 50m zwemmen op het EK"

  Ronald Gaastra Pieter Timmers

  Gaastra is de coach van onder meer Pieter Timmers en Kimberly Buys.

  Volgens Ronald Gaastra is het niet uitgesloten dat zijn pupil Pieter Timmers nog in actie komt op het EK zwemmen in Glasgow. Deelname aan de 100m is wel sowieso van de baan.

  Gisteren raakte bekend dat Pieter Timmers niet zou afreizen naar het EK in Glasgow, omdat hij kampt met een hersenvliesontsteking.  Zijn coach Ronald Gaastra gaf zijn kijk op de zaak en sluit niet uit dat Timmers de 50m zwemt volgende week.

   

  "Ik heb Pieter vanochtend aan de lijn gehad, en hij klonk goed", begint Gaastra. "Het is een rare ziekte, het lijkt op een heel zware griep. Hij krijgt medicatie, en vervolgens is het uitzieken, meer kan je niet doen".

  100m komt te vroeg, 50m misschien nog haalbaar

  Bestaat er een kans dat Timmers nog in actie komt op dit EK? "De 100m komt sowieso te vroeg. Dat is niet realistisch als je een paar dagen niet in het water hebt gelegen."

   

  "Maar de 50m is anders. Dat is een sprintnummer. Als hij morgen opnieuw het water in mag en hij voelt tegen het weekend dat hij kwaliteit kan leveren, kan hij misschien donderdag de 50m zwemmen. Maar die beslissing laat ik aan hem."

  "Vervelende timing, maar moeten het niet groter maken dan het is"

  Nochtans is vooral de 100m zijn nummer. Kan hij zich nog opladen voor die 50m? "Uiteindelijk blijft het wel een EK, dat is toch een seizoenshoogtepunt. Je traint hard voor dit soort momenten, waar je ook mensen tegenkomt die je anders weinig ziet. De sfeer van zo'n toernooi is toch waarvoor je het doet als topsporter."

   

  Wat waren de verwachtingen voor dit EK eigenlijk? "Pieter kent een heel goed seizoen. Ook op training toont hij een hoog niveau, ik denk minstens het niveau van in Rio. Dit toernooi had dan ook hoogstwaarschijnlijk een medaille opgeleverd. Dat is jammer."

   

  "Bovendien was dit misschien voor hem een laatste kans om echt te scoren op een EK. Over twee jaar volgt er ook wel een EK, maar dat is meer een voorbereiding op Tokyo. In ieder geval, ik heb liever een minder EK en een beter WK en betere Olympische spelen, dan andersom. "

   

  Timmers hoeft ook niet meteen te wanhopen. In 2010 kampte ook Ranomi Kromowidjojo met een hersenvliesontsteking. Twee jaar later... "pakte ze goud op de Olympische Spelen", pikt Gaastra in. "Inderdaad. Dat heb ik hem ook gezegd. De timing is vervelend, maar we moeten het niet erger maken dan het is. Dit is het leven van een topsporter: hard werken om iets te bereiken, één of twee keer per jaar op het podium en dan moet je weer verder. Een goede topsporter kan dat. Ook Pieter."

  "Pieter wil er staan in Tokio, nu mogen andere jongens zich bewijzen"

  Tot slot, welke impact heeft de afwezigheid van Timmers op de rest van de groep? "Uiteraard wordt kwalificatie voor de finale een stuk moeilijker zonder Pieter. Anderzijds willen de andere jongens bewijzen dat ze het ook zonder Pieter kunnen."

   

  En welke invloed heeft deze situatie voor de verdere toekomst? "Geen enkele. Pieter weet duidelijk wat hij wil. Hij wil er staan in Tokyo. Dit is een tegenslag, maar daar worden goede atleten enkel beter van. Pieter gaat hier nog sterker en met meer drive uitkomen."