• home
 • video
 • pas verschenen

  Demarez: "Hoog tijd dat Red Panthers resultaat halen op mondiaal toernooi"

  Het WK Hockey is uitgedraaid op een gemiste kans voor de Red Panthers. "De Belgische vrouwenploeg is op het veld beter dan haar ranking doet vermoeden", zegt Sporza-journalist Eddy Demarez.

  "WK is een gemiste kans"

  Flashback naar 10 augustus 2012: de Belgische hockeyvrouwen winnen in Londen de match om de 11e plaats op de Olympische Spelen tegen de Verenigde Staten. Zes jaar later doet een 13e plaats op de wereldranglijst niet vermoeden dat de Red Panthers veel progressie hebben gemaakt.

   

  "Dat klopt aboluut niet. De Belgische vrouwenploeg is op het veld beter dan haar ranking doet vermoeden, maar het lukt maar niet om te klimmen op de ranking", legt Eddy Demarez de vinger op de wonde. "Het WK is daarom opnieuw een gemiste kans."

   

  "De afgelopen zes jaar heeft de ploeg enorme stappen vooruit gezet. Mentaal is de ploeg beter gewapend en de manier van spelen is veel beter. Zes jaar geleden werd er verdedigd en hoopte België af en toe aan de overkant te raken. Nu spelen ze veel aanvallender en fysiek zijn ze bij de sterkste ploegen van de wereld."

  "Tien jaar van investeringen, dat stopt ooit"

  Terwijl de Belgische mannen medailles oogsten op EK's en de laatste Olympische Spelen, blijft een sprekend resultaat uit voor de vrouwen. "Het is tijd voor een goed resultaat op een mondiaal toernooi", zegt Eddy Demarez.

   

  "België zou eens de kwartfinales moeten bereiken en laten voelen dat het meedoet voor de medailles. Anders vrees ik dat het verhaal vroeg of laat stopt. Er wordt al tien jaar geïnvesteerd. Dat blijft niet duren zonder resultaten."

   

  "Nu gaat er telkens iets mis, al hangt het af van details. Shoot-outs wonnen de Red Panthers bijvoorbeeld nog nooit. Het EK telt volgens mij ook niet mee als een mondiaal toernooi, want daar doen maar drie toplanden mee, plus Spanje en België. Voor Tokio 2020 moeten de Red Panthers zich eens vlot kwalificeren en durven zeggen dat ze niet tevreden zijn met minder dan de top 8."