• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Zandweghe en Brys: "Mogen zeker podiumambities koesteren"

  Niels Van Zandweghe en Tim Brys.

  "Weten nu dat we altijd kunnen meestrijden met de betere boten."

  Niels Van Zandweghe en Tim Brys trekken met medailledromen naar De Europese Kampioenschappen in Glasgow. "We hebben 3 heel duidelijke concurrenten", vertellen de roeiers een paar dagen voor hun eerste race. "Het wordt knokken tot het einde."

  Op de Olympische Spelen in 2016 was het Belgische duo niet van de partij omdat ons land maar een boot naar Rio mocht sturen. Maar Van Zandweghe en Brys zijn nu klaar om te oogsten op De Europese Kampioenschappen. Eerder deze maand wonnen ze als eerste Belgische ploeg ooit de wereldbeker. In Glasgow komen ze op 2 augustus een eerste keer in actie.

   

  "Het gevoel is toch anders na die eindzege in de wereldbeker. We weten nu dat we altijd kunnen meestrijden met de betere boten", vertelt Brys. "Dat is leuk." Van Zandweghe: "Als Belgen zijn we vaak heel nederig en denken we al snel: "Oei, we moeten tegen Duitsland of Groot-Brittannië". Maar ik denk dat het nu ook omgekeerd zo is. Als andere landen de lottrekking zien en ze varen tegen ons zullen ze ook wel denken: "Oei, het is tegen de Belgen"."

   

  De Belgen hebben hun succes dit seizoen misschien ook wel te danken aan hun tactiek. "We willen de wedstrijd vooraan mee bepalen", vertelt trainer Claes. "We willen niet altijd van achteruit moeten roeien." "Het is aangenaam roeien zo", vertellen zijn roeiers. "Je ziet de tegenstanders komen en kan reageren. Dat loont wel."

   

  Wat mogen we verwachten van de Belgen op de komende Europese Kampioenschappen? "We hebben 3 heel duidelijke concurrenten: Italië, Noorwegen en Ierland. Het wordt knokken tot het einde, maar we mogen zeker podiumambities koesteren."

   

  Trainer Claes: "Weten nu dat ze moeten opletten voor de Belgen"

  Bekijk het volledige interview met Brys en Van Zandweghe