• home
 • video
 • pas verschenen

  Kan "hypertalent" Thomas nog eens de Tour winnen? "In deze ploeg wel"

  Geraint Thomas.

  Champagne voor Geraint Thomas en zijn ploegmaats.

  Geraint Thomas wint straks op zijn 32e de Ronde van Frankrijk. Kan de Welshman dat kunststukje in de toekomst nog eens herhalen en wat is zijn succesformule? Michel Wuyts en José De Cauwer geven antwoorden.

  "Ik schat hem qua talent niet minder in dan Froome"

  "Of Geraint Thomas een one-hit wonder is? Mijn gevoel zegt dat hij de Tour nog eens kan winnen, maar dan wel in deze formatie", zegt Michel Wuyts.

   

  "Hij is einde contract bij Sky en er zal wel wat op hem afkomen, maar in deze ploeg kan het nog eens. Het is best mogelijk dat Sky Bernal nog wat jong acht en nog een jaartje met hem wacht."

   

  "Ik schat Thomas qua talent niet veel minder in dan Froome, alleen is hij gewillig en heeft hij zich altijd onderdanig opgesteld tegenover Bradley Wiggins - zijn grote voorbeeld - en later Chris Froome."

  "Thomas had een enorme workload en kon het ook aan"

  De gelijkenissen tussen Bradley Wiggins en Geraint Thomas zijn zeker aanwezig. Van de piste over de kasseien gaat het nu naar het podium in Parijs. "Het gaat om een hypertalent", zegt Wuyts over Thomas.

   

  "Maar hij had ook een enorme workload en kon het ook aan. Dat is vaak het grote mistasten. Er zijn renners die denken: die weg ga ik ook volgen en ik zal die immense trainingsarbeid nabootsen. Maar dan stellen ze vast: ik kan het niet. Dat zesde uur zit er niet in, dat zevende uur zeker niet."

   

  "Laten we ook niet vergeten dat de opbouw van zijn carrière in gradaties gegaan is en dat hij aan langetermijnplanning gedaan heeft. De piste is de basis geweest, maar intussen was hij ook bezig met het uitdiepen van zijn lichaam. Hij deed al mee in de Tour van 2007 en moest toen met de laatsten de bergen over."

   

  José De Cauwer: "Om olympisch kampioen in de achtervolging te worden, moet je over bepaalde genen beschikken, die ook dicht bij die van een rondewinnaar aanleunen. Je kunt trainen en werken, maar je kunt geen Tour-winnaar maken. Je kunt niemand van de weg plukken en zeggen: als je dit pad volgt, dan win je de Tour. Je moet die genen hebben om daar mee te werken."

  Een overzicht van de carrière van Geraint Thomas