• home
 • video
 • pas verschenen

  Waar liep Dumoulin zijn achterstand op? Bonificaties, tijdstraf en pech

  Tom Dumoulin moet 2'05" goedmaken in de afsluitende tijdrit om zijn gele droom nog waar te maken. Maar waar liep hij die achterstand op Geraint Thomas eigenlijk op? Sporza ging op zoek.

  Rit 2: verschil 1"

  Peter Sagan sloeg een eerste keer toe in La-Roche-sur-Yon en nam zo de gele trui over van Fernando Gaviria. Geraint Thomas had onderweg een bonificatieseconde meegegraaid, goed voor een 6e plek in het klassement op 15" van Sagan, Dumoulin (19e) volgde op 16".

  Rit 3: verschil 8"

  In de ploegentijdrit doet BMC een gouden - of eerder een gele - zet. Greg Van Avermaet springt naar de leiding, maar ook Geraint Thomas sluipt dichterbij. De tweede plek van Team Sky levert de Welshman een derde plaats op in het klassement, op 3" van Van Avermaet. Sunweb moet vrede nemen met de vijfde plek, Dumoulin verliest 7" op Thomas.

  rit 6: verschil 1'20"

  Alle Tour-tenoren hadden al af te rekenen met pech in de eerste vijf etappes. Richting de Mûr-de-Bretagne was het de beurt aan Tom Dumoulin. De Nederlander moest vijf kilometer voor de streep afstappen door een gebroken spaak. De eindrekening op de Mûr oogde bijzonder zuur: 50 seconden.

   

  Tot overmaat van ramp kreeg de pechvogel van de dag ook nog een tijdstraf aangesmeerd van de wedstrijdjury. Dumoulin was bij zijn poging om weer aan te sluiten te lang achter de ploegauto blijven hangen. "Klote", aldus de Nederlander, die nu al 1'20" moest toegeven op Thomas.

  Rit 11: verschil 1'44"

  Greg Van Avermaet houdt stand tot de eerste rustdag van de Tour en overleeft zelfs het eerste avontuur in de Alpen door zelf voor de aanval te kiezen. Maar dan is het moment van Geraint Thomas geslagen. De meesterknecht van Team Sky pleegt een coup in La Rosière, laat Froome achter en zet Dumoulin op 20". Met de bonficatieseconden loopt het verschil op tot 1'44".

  Rit 12: verschil 1'50"

  En nog was de honger van Geraint Thomas niet gestild in het Alpendrieluik. De gele trui zaaide nog wat meer twijfel over de machtsverhoudingen binnen Team Sky door ook op Alpe d'Huez aan het langste eind te trekken. Tom Dumoulin moest opnieuw vrede nemen met de tweede plaats en zag zijn concurrent alweer 6 bonifatieseconden uitlopen.

  Rit 17: verschil 1'59"

  Geraint Thomas heeft altijd een mindere dag in een grote ronde, daar rekenden ze ook bij Team Sunweb op. Op de korte maar loodzware etappe richting Col de Portet zou de leider zeker worden getest. Maar Thomas vertoonde geen enkel barstje. Integendeel, op de monsterlijke slotklim zette hij Dumoulin en Roglic op 5 seconden. Tel daar nog 4 bonificatieseconden bij en de Nederlander moest al bijna 2 minuten toegeven op de leider in het klassement.

  Rit 19: verschil 2'05"

  Primoz Roglic graaide de laatste vette vis mee in de bergen, maar ook Geraint Thomas gunde zichzelf nog een bonus in de laatste bergrit. Hij bolde wel samen met Dumoulin over de streep, maar zijn tweede plek leverde hem nog 6 bonificatieseconden op. Een pijnlijke tik voor Dumoulin, die nochtans alles had geprobeerd om de bakens te verzetten in de Pyreneeën. 

  Eindresultaat: 2'05"

  Tom Dumoulin zal met een huzarenstukje moeten uitpakken in de tijdrit om Geraint Thomas alsnog uit het geel te rijden. Een schier onmogelijke taak voor de wereldkampioen tijdrijden, want ook Thomas, tweevoudig olympisch kampioen ploegenachtervolging, kan aardig overweg met de tijdritfiets.