• home
 • video
 • pas verschenen

  Thomas: "Nu gewoon vieren en hier een tijdje van genieten"

  Zonder ongelukken staat Thomas morgen in het geel op het podium in Parijs.

  Geraint Thomas heeft z'n eerste Tourzege zo goed als zeker te pakken. Morgen wacht hem in Parijs nog de triomftocht naar de Champs Elysées.  Winst in de tijdrit zat er niet meer in. "Het belangrijkste was om het veilig te doen." Sky-manager Dave Brailsford is bijzonder trots met twee van z'n renners op het eindpodium in Parijs. "Het is ongelooflijk en dik verdiend."

  Thomas leek een hele tijd op weg naar winst in de afsluitende tijdrit, maar werd uiteindelijk derde op 14 seconden van Dumoulin. De Brit kwam toch juichend over de streep, want de Tourzege was binnen.

   

  "Nicolas (Portal, red.) zei mij: "Neem geen risico's. Doe het rustig aan en zorg ervoor dat je zeker de Tour wint. Maak je niet druk om de ritzege." Ik ging zo traag op die laatste afdaling, het belangrijkste was om het veilig te doen."

   

  "Voor de start dacht ik nog dat het parcours niet zo technisch was. Maar op het einde leek het wel of elke bocht 180 graden was. Ik ben zo blij dat ik de klus geklaard heb."

   

  "Ik heb geen idee over mijn programma na de Tour, ik ga dit nu gewoon vieren en hier een tijdje van genieten. In Groot-Brittannië is er blijkbaar intens meegeleefd. Ik ben in mijn bubbel gebleven en heb er niks van meegekregen. Maar iedereen zegt mij nu dat het echt een groot feest is, dus daar geniet ik wel van."

  "Er was nooit een probleem tussen Thomas en Froome"

  Dave Brailsford mag met de nakende Tourzege van Geraint Thomas alweer een succes bijschrijven op zijn palmares als Sky-manager. "Soms is er opluchting en soms is er vreugde. Dit is echte vreugde, gewoon grote blijdschap. Het is moeilijk uit te leggen."

   

  Bijna zorgde Froome nog voor de kers op de taart met winst in de tijdrit. "Froome heeft zich herpakt na een aantal zware dagen. Vandaag heeft hij een ongelooflijke prestatie neergezet, maar Dumoulin heeft getoond dat hij de wereldkampioen tijdrijden is."

   

  "Maar al het applaus is voor Geraint, hij heeft zijn zenuwen bedwongen. Er was één moment dat ik even mijn hart vasthield, maar hij heeft de klus op een rustige manier geklaard. Om zo te finishen, ongelooflijk."

   

  Brailsford prijst ook de houding van Chris Froome. "Het moment dat Chris besefte dat hij niet ging winnen draaide hij meteen de knop om en wou hij Thomas helpen. En dat voor iemand die al zoveel gewonnen heeft. Als je beseft dat je niet kan winnen en dan zo reageert, dat is klasse."

   

  Team Sky staat morgen met twee renners op het podium in Parijs. "Het is ongelooflijk en dik verdiend. Ze hebben fantastisch gereden. Ik heb eerder in dit soort situaties gezeten en het is heel moeilijk omdat te managen. Maar deze keer was er nooit een probleem tussen de twee, er waren nooit vragen over wie de leider was. Ze werkten samen en wilden dat het team won. "

  Toen Chris besefte dat hij niet ging winnen draaide hij meteen de knop om en wou hij Geraint helpen. Dat is klasse.