• home
 • video
 • pas verschenen

  Roglic: "Blij dat ik geschiedenis kan schrijven voor Slovenië"

  Ondanks z'n tegenvallende tijdrit overheerst toch trots bij Roglic.

  Gisteren won hij nog de laatste bergrit in de Tour, maar vandaag was het niet het dagje van Primoz Roglic. Na een teleurstellende tijdrit viel hij nog van het Tourpodium. "Misschien heb ik gisteren te veel energie verspild, maar ik heb er geen spijt van", zei hij aan Maarten Vangramberen in Vive le Vélo.

  Roglic werd in de afsluitende tijdrit 8e op 1'12" van Tom Dumoulin. In de algemene stand verloor de Sloveen daardoor zijn derde plek aan Chris Froome. "In volle strijd ga je altijd voor het beste. Maar ik heb alles gegeven", zegt Roglic.

  "Het is eigenlijk wel geweldig als je dan bedenkt dat je vierde bent in de Tour. Het is de derde grote ronde van mijn leven. Het is de eerste keer dat ik drie weken koers. Dus dat is echt mooi."

   

  "Ik voelde me niet zo slecht. Maar ik ben nog aan het leren. Misschien heb ik gisteren te veel energie verspild. Ik heb wel een rit gewonnen en daar heb ik zeker geen spijt van. Het was een heel mooie rit."

   

  Roglic was in deze Tour voor velen nog een onbekende. Als hij volgend jaar terugkomt naar de Tour, zal het als één van de topfavorieten zijn. "Dat klopt, maar laten we eerst deze Tour beëindigen. Daarna zijn er nog veel wedstrijden. In de winter maken we dan wel de planning voor volgend jaar."

  De afsluitende tijdrit werd een afknapper voor Roglic.

  "Slovenië heeft nooit echt goede wielrenners gehad"

  In Slovenië kennen ze Roglic in elk geval wel al, hij is er zelfs enorm populair. "Het is lang geleden dat ik thuis was. Dus we zullen zien hoe het daar is, maar ik ben wel blij dat de mensen zo enthousiast zijn."

   

  Misschien is hij wel zo populair omdat hij eerst een topschansspringer was? "Ik denk het wel, het is eens iets anders. Ons land heeft wel een geschiedenis in het schansspringen, omdat we een winterland zijn."

   

  "Goeie wielrenners hebben we nooit echt gehad. Dus het is wel fijn dat we nu ook geschiedenis kunnen schrijven in het wielrennen. Ik ben heel blij dat ik daarvoor kan zorgen."

  Het is wel fijn dat we nu ook geschiedenis kunnen schrijven in het wielrennen. Ik ben heel blij dat ik daarvoor kan zorgen

  "Schansspringen en wielrennen zijn compleet verschillend"

  Roglic pakte zijn ritzege in Laruns door in de afdaling weg te rijden. Heeft hij zijn dalerskunsten te danken aan het schansspringen? "Ik weet niet of er iets gelijkaardigs is aan het schansspringen, alleen de snelheid misschien. Je gaat 90 of 100 kilometer per uur. Dat is misschien het enige. Voor de rest is het compleet verschillend."


  "Gisteren voelde ik gewoon dat ik goede benen had. Ik wilde winnen en ik heb ervoor gevochten. Dat ik geen schrik heb? Dat klopt niet echt. Je moet altijd wat angst hebben of voorzichtig zijn. Ik wil ook geen risico’s nemen. Het moet altijd gecontroleerd blijven. Je probeert gewoon voordeel te halen uit wat je kan of al geleerd hebt."


  Roglic heeft een opvallende tatoeage van een groot kruis op zijn arm. Is hij erg religieus? "Ja en nee. Ik geloof wel in bepaalde dingen en ik hou ervan. Ik geloof dat als je goed doet, je iets goeds terugkrijgt. "

  Bekijk het volledige gesprek van Roglic bij Maarten: